Zoran Kostic

Разговор са пјесником Зораном Костићем

Име: 21.02.2019 Zoran Kostic razgovor; Опис: "21.02.2019_Zoran Kostic_razgovor". Тип: audio/mpeg

Језик је морална обавеза

За Радио Светигору говорио је пјесник Зоран Костић, добитник Змајеве награде за прошлу годину за књигу пјесама “Плусквамперфекта“, коју је објавила Књижевна задруга Српског националног савјета из Подгорице. Жири је одлуку о додјели награде донио већином гласова, а Костићу је награда уручена  16. фебруара на свечаној сједници поводом дана оснивања Матице српске.

Zmajeva Nagrada DodelaЗмајева награда је установљена у Матици српској 15. марта 1953. године у сјећање на пјесника Јована Јовановића Змаја, а поводом 120 година од његовог рођења.

Костић каже да је награђена књига требало да се зове Издаја језика, јер се бави страдањем српског језика, сужавањем књижевног и језичког простора у Црној Гори.  “Језик је морална обавеза, мораш га поштовати. Памтим из свог дјетињства старе људе који су наизуст знали Горски вијенац, они никад нису гријешили у говору, то је био тако богат језик, колоритан, сочан, тачан, прецизан… све су могли да изразе на њему. Гдје је сад тај језик?”  – питао се Костић и казао да је његова награђена књига мали допринос српској књижевности и језику који се протјерују у Црној Гори.