Draginja Vuksanovic Stankovic

Reagovanje na otvoreno pismo Mitropolitu Amfilohiju od predsjednice SDP Draginje Vuksanović-Stanković

Ime: 22.08.2020. REAGOVANJE iz MCP; Opis: Reagovanje na otvoreno pismo Mitropolitu Amfilohiju od predsjednice SDP Draginje Vuksanović-Stanković Tip: audio/mpeg

Reagovanje na otvoreno pismo Mitropolitu Amfilohiju od predsjednice SDP Draginje Vuksanović-Stanković

 

Cetinje, 21. avgust 2020.

Gospođa Vuksanović-Stanković se iz nepoznatih, a vjerovatno politikantskih, razloga uključila u predizbornu anticrkvenu kampanju predvođenu od strane aktuelne vlasti.

Nažalost, podlegla je režimskoj propagandi i u Mitropolitovim porukama prepoznala nekakvu netrpeljivost i politikanstvo. Naravno, ništa od toga nije istina. Niti je Mitropolit netrpeljiv prema bilo kome niti šalje politikantske predizborne poruke. Samo koristi svoje pravo kao građanin Crne Gore, i ispunjava svoju obavezu, kao Mitropolit crnogorski, da ukaže svim građanima Crne Gore, a na prvom mjestu pravoslavnim vjernicima, da imaju, bez izuzetka, osobito oni koji su pravoslavni Hrišćani, odgovornost prema svojoj Crkvi, koja je ugrožena od strane diskriminatornog zakona o vjeri, koji je, nažalost, izglasan u Skupštini Crne Gore i od poslanika partije koju predvodi gospođa Vuksanović-Stanković.

Glasanje na izborima je svakako stvar građanske slobode, kao što je i stvar građanske i hrišćanske slobode da se ne daje izborno povjerenje onima koji Hrišćansku Crkvu ugrožavaju, nipodaštavaju i žele da je zatru. S tim da se ovdje radi o opasnoj zamjeni teza. Oni koji ugrožavaju prava Crkve i svih vjernika se osjećaju uvrijeđenima, kad ugroženi počnu da brane svoja prava. Odbrana vjekovnog poretka i svojine Crkve je upravo ono što je danas istinski izraz građanske slobode i privrženosti demokratiji i principu odvojenosti vjere i države.

Začudo da univerzitetski predavač, kakva je autorka otvorenog pisma Mitropolitu Amfilohiju, nije dosad prozrela medijsku laž o tome da je Mitropolit ijednog čovjeka ili grupu ljudi ikada nazvao “nakotom”, ili uvredljivo poredio sa životinjama, nego te neistine čak koristi kao argument. To je izmišljotina onih medija koji nerijetko koješta izmišljaju i o njenim partijskim kolegama. Od režimskih spin doktora očekujemo da tako nešto zlonamjerno koriste, ali tako nešto zbilja ne priliči onoj koja uči naše mlade ljude nauci i kritičkom mišljenju.

Zaključne riječi u otvorenom pismu gospođe Vuksanović-Stanković samo svjedoče o njenom dubokom nepoznavanju hrišćanske vjere, što nije i ne mora da bude toliko ozbiljan problem, koliko je zbilja isprazna njena ambicija da bude učitelj vjere i moralni sudija. Njenu smjelost da ljude koji su cijeli svoj život posvetili Bogu proglasi za one koji “Boga u srcu nemaju”, žalosno je i komentarisati. Ona možda i ne shvata kakva je to uvreda za jednog vjernika. Mnogo gora od onih koje je pogrešno pripisala Mitropolitu.

Ne baš originalne primjedbe o tome da Crkva i Bog nisu isto stvarno pokazuju tragediju višedecenijske otuđenosti našeg naroda od Crkve i Boga. Crkva je Tijelo Hristovo, čija je glava sam Gospod naš Isus Hristos i ona već dvije hiljade godina predstavlja lađu spasenja i put ka Bogu. Ako je to bilo dobro za milione naših krštenih predaka, šta tu smeta autorki pisma?

Zbilja će da ostane tajna šta je ovo pismo uopšte trebalo onome ko ga je poslao. Vjerovatno da pokuša da u crkvofobiji i hristijanofobiji donekle parira vladajućoj partiji. Istinski nam je žao zbog tog anticrkvenog nadmetanja u koji se uplela gospođa Vuksanović-Stanković.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske