Saborni Hram Podgorica

Reagovanje u vezi sa medijskim prenošenjem izjave Episkopa Joanikija

Reagovanje u vezi sa medijskim prenošenjem izjave Episkopa Joanikija

Pojedini mediji su sasvim netačno i zlonamjerno predstavili izjavu Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, tako da javnost na osnovu te informacije može zaključiti da je on rekao da je Srpska pravoslavna crkva uradila izmjene zakona, što ne odgovara istini.

Vladika Joanikije je jasno saopštio da bi Crkva, u drugim okolnostima, zahtjevala da se ovaj diskriminatorni zakon u potpunosti ukine. No, Pravoslavna Crkva je i od prethodne vlasti tražila samo one izmjene koje bi onemogućile njenu diskriminaciju, pa sljedujući tome, ni od ovih vlasti nije tražila ništa drugo.

Uz to, jasno je rekao da je taj proces izmjene posmatran „poizdalje“ i da su ostavljeni pravnici da urade svoj posao. Dakle, nadležni državni organi su predložene izmjene predstavili Crkvi, kao i ostalim vjerskim zajednicama, a pravnici iz Crkve su to pitanje razmotrili i zaključili da su izmjene urađene na dobar način, s obzirom na sve okolnosti.

Ponavljamo, Crkva je, kao mjeru kompromisa, a ne kao idealno rješenje, prihvatila izmjene umjesto izrade novog zakona. Nije bilo nepoznato šta je Crkva, još prethodnoj Vladi, iznijela kao svoj minimum zahtjeva – priznanje postojećeg pravnog subjektiviteta i odustajanje od bezakonog pokušaja nove nacionalizacije crkvene imovine. To je ovim izmjenama, Bogu hvala, i obezbjeđeno.