Bogorodica Brzopomocnica

Sa blagoslovom manastira Hilandara u manastir Đurđeve Stupove došla je Ikone Bogorodice Brzopomoćnice

Ime: 14,10.2018. Vladika Joanikije Stupovi; Opis: Sa blagoslovom manastira Hilandara u manastir Đurđeve Stupove došla je Ikone Bogorodice Brzopomoćnice Tip: audio/mpeg

Sa blagoslovom manastira Hilandara, u prestoni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđeve Stupove, uoči praznika Pokrova Presvete Bogorodice, u subotu 13. oktobra 2018, došla je kao dar vjerna i osveštana kopija Ikone Bogorodice Brzopomoćnice.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, sveštenstvo i vjerni narod, uz molitvu i pjesmu monaštva, svečano su dočekali Ikonu i unijeli je u manastirsku crkvu. Po unošenju svetinje služeno je praznično bdenije.

Vjernom narodu prigodnom bjesedom obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, ističući da je Pokrov Presvete Bogorodice divan i veličanstven praznik, koji sabira narod u proslavljanju molitvenog pokrova, zastupništva Presvete Bogorodice nad cijelom Crkvom.

Posebnu zahvalnost on je izrazio bratiji manastira Hilandara i Igumanu o. Metodiju koji je, po riječima Episkopa Joanikija, napisao da, kada se završi hod Ikone po Rusiji, ona bude donijeta u Eparhiju budimljansko-nikšićku. Ikona Majke Božje Brzoposlušnice stajaće u manastiru Đurđevi Stupovi.

Vladika je, u toku bdenija, u iskušeničku rasu obukao Danila Raičevića.

Veoma svečano i molitveno je bilo na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, u nedjelju 14. oktobra 2018, u manastiru Đurđevi Stupovi, gdje je Svetu Arhijerejsku Liturgiju, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Molitveno i liturgijsko sabranje uveličalo je prisustvo Ikone Presvete Bogorodice Brzopomoćnice, koja je, kao dar manastira Hilandara, nakon svetog hoda kroz Rusiju, u katedralni manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđeve Stupove stigla u navečerje divnog Bogorodičinog praznika.

Vjerni narod riječima arhipastirske besjede poučavao je Preosvećeni Episkop Joanikije, govoreći o Presvetoj Djevi Bogorodici, koju svete knjige, kazao je Vladika, upoređuju sa hramom Božjim.

On je naveo da se današnji praznik proslavlja u Đurđevim Stupovima sa osjećanjem blagodarnosti zbog dolaska Ikone Presvete Bogorodice Brzopomoćnice – dar manastira Hilandara.

Vladika se, kratko, osvrnuo na dešavanja u Ukrajini i pokušaju razbijanja jedinstva prvoslavnog svijeta, izrazivši nadu u Boga, da će ovo iskušenje proći i da će kanonska Ukrajinska pravoslavna Crkva, na čijem čelu je Blaženjejši Mitropolit Onufrije, ostati na svom mjestu.