Mile Cicmil

Историчар Миле Цицмил

Са историчарем Милетом Цицмилом аутором књиге ,,Крв Пиве” разговарали смо о страдању Пивљана у Долима 7. јуна 1943. године и у току свих ратних година

Име: 06.06. 2018. MILE CICMIL; Опис: "06.06. 2018. MILE CICMIL". Тип: audio/mpeg

7. јун 1943. је Велики петак за пивска Дола, једно, не и једино, али највеће и најсветије пивско страдално и жртвено мјесто из кога вапију 522 душе  убијених у току само једног дана од стране припадника злогласне СС ,,Принц Еуген дивизије“. 7 јун је дан када је настала небеска Пива, дан када се Пива преселила на небо.

Поводом 75. годишњице од погрома у Пиви, 7. јуна 1943. године  разговарали смо са  историчарем Милетом Цицмилом аутором књиге „Крв Пиве“.

Господин Цицмил који је у својој књизи ,,Крв Пиве” потпуно расвјетлио једну од најмрачнијих страница историје Црне Горе 20. вијека, говорио нам је о страдању Пивљана и свједочењима преживјелих у Долима. Г. Цицмил се осврнуо и на то зашто се погром у Пиви није нашао у историјским уџбеницима.

 Пивска Дола и цијела Пива остаје у Божијем памћењу. То нам свједочи и то да су лику светих наше цркве прибројане невине жртве Другог свјетског рата у Пиви, а међу њима и Јаглика Аџић, седамнаестогодишња дјевојка која је заједно са родитељима и браћом и бројним комшијама од стране фашиста и усташа спаљена.