6

Šaranje jaja voskom-tradicija duga vijekovima koja se nastavlja u orahovačkom kraju

Sa Oliverom Radić razgovarali smo o šaranju jaja voskom-tradiciji dugoj vijekovima koja se nastavlja u orahovačkom kraju

Ime: 02.04.2019 OLIVERA RADIC O SARANJU VASKRSNJIH JAJA; Opis: Šaranje jaja voskom-tradicija duga vijekovima koja se nastavlja u orahovačkom kraju Tip: audio/mpeg

Od četvrte sedmice Velikog, Vaskršnjeg posta, počinju pripreme za najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Srijeda u ovoj sedmici u našem narodu se naziva i ,,sredoposna srijeda“, jer označava sredinu ovoga posta.

U ranu zoru, ovoga dana, tradicionalno počinje šaranje jaja koja će biti ofarbana u danima pred Vaskrs.   Prvo jaje koje se našara je jaje koje će čitave naredne godine stajati u kućnom ikonostasu, pa ga narod naziva ,,čuvarkuća“, a u orahovačkom kraju ,,strašnik“ jer se upotrebljava kao zaštita od straha.

Na njemu je obavezno nacrtan krst, ili više manjih krstića, jer u krstu kao simbolu vaskrsenja se ogleda i zaštita čitave porodice u kojoj se ,,strašnik“ čuva. To jaje se na Veliki četvrtak prvo ofarba i njime se deca pomažu po licu unakrst da bi bila zdrava.

Ofarbani strašnik se iznosi iz kuće u polje kada je velika grmljavina, jer se veruje da će vinograde i ostale useve zaštititi od grada i drugih vremenskih nepogoda.

O svemu ovome razgovarali smo sa Oliverom Radić novinarom i profesorom iz Orahovca