Sep 2020 Saborno Krstenje U Sutivanu 1

Саборно крштење у Сутивану на Крстовдан

Име: 28.09.2020 Vladika Joanikije Sutivan Saborno krstenje; Опис: Саборно крштење у Сутивану на Крстовдан Тип: audio/mpeg

На празник Воздвижења Часног Крста Господњег, у недјељу 27. септембра 2020. у цркви Светог Јована Крститеља у Сутивану, обављено је саборно крштење. Свету Тајну крштења примило је око педесет нових чланова Цркве Божје, који су из парохија бјеполољског архијерејског намјесништва.

 

Свечану атмосферу великог и сверадносног празника Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег, у храму Светог Јована Крститеља у Сутивану, код Бијелог Поља, увеличао је чин саборног крштења. Крштење су обавили свештеници бјелопољског намјесништва: протојереј-ставрофор Дарко Пејић, протојереј-ставрофор Мираш Богавац, протојереј Милан Станишић, а новокрштене је миропомазао Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У архипастирској бесједи Преосвећени Владика је новим члановима Цркве Божје честитао крштење, које представља посебан догађај у животу сваког хришћанина, поучивши их да се труде да, убудуће, напредују у сваком добру.

„Када се крсти новорођенче, младић или дјевојка, зрео човјек, старији човјек, дјед или баба, без обзира у ком добу се крштавају, они постају чланови Цркве Божје, примају опроштај својих грехова. За дјецу не можемо говорити о њиховим личним гријесима, али можемо о наследном, јер сви ми наслеђујемо гријех од праоца Адама, па све до нас. Када се крштавају, онда све ово добијају од Бога бесплатно и неодузимљиво и анђела чувара, којег Бог шаље свакоме ко се крштава“.

„Анђео чувар упућује онога кога чува на свако добро, насађује у његово срце и у његов ум добре мисли и добре намјере, помаже му да оствари добре мисли и добре намјере и руководи, увијек, ка добру и ка спасењу, одвраћа га од сваког зла, јер је човјек склон и злу, па га одвраћа од злих мисли, намјера и дјела“, поучавао је Владика Јоаникије.

Додао је да човјек, ипак, не губи слободу, јер, када би анђео Божји њим потпуно овладао, онда он, указао је Епископ Јоаникије, не би био потпуно слободан.

„Господ никада неће, нити анђео Божји, да повриједи слободу човјека. Увијек га упућује на добро, а ако човјек неће да чини добро, одступа од њега и препушта га његовим намјерама. Када човјек види да је погријешио, онда му, опет, приступа анђео и упућује га на добро. Ви новокрштени, то да имате у виду“, поручио је Владика будимљанско-никшићки, рекавши да је друга Тајна коју су примили – Тајна Духа Светог.

„Невидљиви Божји Дух, Који прожима небо и земљу, силази на новокрштене и обдарује их својим даровима, а Његови су дарови: Божја истина, правда и љубав, вјера чиста, света, непоколебљива. То Господ даје исто као дар Божји, зато говоримо Печат дара Духа Светог. Када је човјек тако обдарен и наоружан, он има све што му треба да чини добро, да живи као прави, истински човјек и напредује у врлинама. Зато треба дјеца да се крштавају да, како расту тјелесно, узрастају и духовно“, навео је Његово Преосвештенство.

Бог је старије, који се крштавају, научио да у позним годинама приступе Светом крштењу и да добију опроштај свих грехова у води крштења, те и они, по Владикиним ријечима, постају исто као новорођени.

„Али су пропустили многе године, те су били лишени благодати и помоћи Божје истинске. Бог подржава сваког човјека, али, ово је посебно и значајно. Немојте мислити да је исто бити крштен и некрштен, апсолутно није исто. Наша вјера је као духовна со која штити човјека од трулежи, која даје његовој души да мирише на Божју истину, на божански живот, на Божју правду“.

„Нека буде срећно крштење и кумство, али, немојте да буде, као што има случајева крштених, али се понашају горе него они који нијесу крштени, православни хришћани, а понашају се горе него незнабошци. Дјецо, чувајте се од свега што не ваља, посебно од дроге, од лошег друштва. Увијек се може наћи добро друштво, а од лошег друштва, дјецо и омладино, многе биједе наиђу на човјека, па, после, не може да се ишчупа из лошег друштва, иако би хтио. На здравље и на спасење, и као што сам, већ, рекао, треба да идете у цркву да би сви дарови које вам је Бог дао напредовали, да бисте ви напредовали и да бисте били, увијек, прави, честити људи, хришћани, да се поносе са вама ваше породице, родитељи и потомство“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.