Саборно литургијско крштење у Републици Доминикани

Архимандрит др Евстатије Аздејковић

Саборно литургијско крштење у Републици Доминикани

У 23. недељу по Духовима, 12. новембра 2017. године, на празник Светих краљева Милутина и Драгутина и мајке им Јелене и Светог Варнаве Хвостанског, у мјесту Пунта Кана – Капкана у далекој Републици Доминикани, обављено је саборно крштење и служена је Света литургија.

Доминикана 1

Литургију је служио архимандрит др Евстатије Аздејковић.

У овом туристичком мјесту у којем постоји капелица-црква за изнајмљивање, већ по трећи пут се служи литургија коју служи о. Евстатије са вјерницима Српске Православне Цркве. Ово је била и прва литургија која је служена на антиминсу који је освештан под јуриздикцијом СПЦ, а освештао га је недавно Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и администратор епарије за Јужну и централну Америку г. Амфилохије, у Храму Васкрсења Христовог у Подгорици. Претходне двије литургије служене су на антиминсима који су освештали архијереји Васељенске и Антиохијске патријаршије.

Доминикана 2

Радост овог трећег лутургијског сабрања у Пунта Кани – Капкани, употпунило је и саборно литургијско крштење нових чланова Цркве Христове. По древном хришћанском обичају катихумената, о. Евстатије је кроз катихизацију припремао групу вјерника за улазак у Цркву, учећи их и објашњавајући им основне истине православне вјере.

Свете тајне миропомазања и крштења на литургији примили су нова браћа и сестре Николаос, Педро, Свјетлана и Софија, који су се потом и причестили.

Такође, по благослову оца Евстатија, сви сабрани на литургији, њих педесетак, причестили су се, како би их сједињење са Христом просвијетлило, осветило, очувало у овој даљини и туђини у којој су изложени многим искушењима, и даривало им духовно и тјелесно здравље. Литургијско сабрање и крштење нових чланова Цркве Христове, показало је благодатну силу и пројавило велику благодат и радост, али се осјећала и велика жал наших људи због недостатка храма који би посветили Преображењу Христовом.

Доминикана 4

Архимандрит Евстатије је вјерне оставио у великој нади и вјери и молитвеном обећању, да ће Господ ускоро показати и отворити пут, и да ће се у што скоријем времену нешто десити по том питању изградње храма под јуриздикцијом СПЦ и њене епархије за Јужну и Централну Америку.

Он је овом приликом сабранима пренио поздраве и благослове високопреосвештеног Митрополита Амфилохија, истакавши између свега, да ће дати милостиви Господ и у овом мјесту подарити православни храм, како би у њему васкрсавала вјера, васкрсавала ова парохија и васкрсавали и преображавали се сви у љубави Христовој.

Доминикана 5

Отац Евстатије је поручио да је и антиминс на којем је први пут служио управо освештан у храму Васкрсења Христовог, и да та сила Христовог Васкрсења обнавља и чува све оно најсветије у народу и да ће преображени и васкрсли Христос дати убрзо да се подигне православна црква у овом мјесту.

Отац Евстатије је заблагодарио свима који долазе да се окупе око Христа Господа, истакавши трудове и љубав многих, а поготову предсједницу Црквене општине Љубицу Иванић.

После литургијског сабрања сви присутни, заједно са својим духовником и мисионаром, архимандритом др Евстатијем честитали су крштење новим христоносцима, Николаосу, Педру, Свјетлани и Софији, са жељом да у све дане свог живота са љубављу и пламеном вјером узрастају у мјеру раста висине Христове.

 

Александар Вујовић