Saborno liturgijsko krštenje u Republici Dominikani

Arhimandrit dr Evstatije Azdejković

Saborno liturgijsko krštenje u Republici Dominikani

U 23. nedelju po Duhovima, 12. novembra 2017. godine, na praznik Svetih kraljeva Milutina i Dragutina i majke im Jelene i Svetog Varnave Hvostanskog, u mjestu Punta Kana – Kapkana u dalekoj Republici Dominikani, obavljeno je saborno krštenje i služena je Sveta liturgija.

Dominikana 1

Liturgiju je služio arhimandrit dr Evstatije Azdejković.

U ovom turističkom mjestu u kojem postoji kapelica-crkva za iznajmljivanje, već po treći put se služi liturgija koju služi o. Evstatije sa vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve. Ovo je bila i prva liturgija koja je služena na antiminsu koji je osveštan pod jurizdikcijom SPC, a osveštao ga je nedavno Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i administrator eparije za Južnu i centralnu Ameriku g. Amfilohije, u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici. Prethodne dvije liturgije služene su na antiminsima koji su osveštali arhijereji Vaseljenske i Antiohijske patrijaršije.

Dominikana 2

Radost ovog trećeg luturgijskog sabranja u Punta Kani – Kapkani, upotpunilo je i saborno liturgijsko krštenje novih članova Crkve Hristove. Po drevnom hrišćanskom običaju katihumenata, o. Evstatije je kroz katihizaciju pripremao grupu vjernika za ulazak u Crkvu, učeći ih i objašnjavajući im osnovne istine pravoslavne vjere.

Svete tajne miropomazanja i krštenja na liturgiji primili su nova braća i sestre Nikolaos, Pedro, Svjetlana i Sofija, koji su se potom i pričestili.

Takođe, po blagoslovu oca Evstatija, svi sabrani na liturgiji, njih pedesetak, pričestili su se, kako bi ih sjedinjenje sa Hristom prosvijetlilo, osvetilo, očuvalo u ovoj daljini i tuđini u kojoj su izloženi mnogim iskušenjima, i darivalo im duhovno i tjelesno zdravlje. Liturgijsko sabranje i krštenje novih članova Crkve Hristove, pokazalo je blagodatnu silu i projavilo veliku blagodat i radost, ali se osjećala i velika žal naših ljudi zbog nedostatka hrama koji bi posvetili Preobraženju Hristovom.

Dominikana 4

Arhimandrit Evstatije je vjerne ostavio u velikoj nadi i vjeri i molitvenom obećanju, da će Gospod uskoro pokazati i otvoriti put, i da će se u što skorijem vremenu nešto desiti po tom pitanju izgradnje hrama pod jurizdikcijom SPC i njene eparhije za Južnu i Centralnu Ameriku.

On je ovom prilikom sabranima prenio pozdrave i blagoslove visokopreosveštenog Mitropolita Amfilohija, istakavši između svega, da će dati milostivi Gospod i u ovom mjestu podariti pravoslavni hram, kako bi u njemu vaskrsavala vjera, vaskrsavala ova parohija i vaskrsavali i preobražavali se svi u ljubavi Hristovoj.

Dominikana 5

Otac Evstatije je poručio da je i antimins na kojem je prvi put služio upravo osveštan u hramu Vaskrsenja Hristovog, i da ta sila Hristovog Vaskrsenja obnavlja i čuva sve ono najsvetije u narodu i da će preobraženi i vaskrsli Hristos dati ubrzo da se podigne pravoslavna crkva u ovom mjestu.

Otac Evstatije je zablagodario svima koji dolaze da se okupe oko Hrista Gospoda, istakavši trudove i ljubav mnogih, a pogotovu predsjednicu Crkvene opštine Ljubicu Ivanić.

Posle liturgijskog sabranja svi prisutni, zajedno sa svojim duhovnikom i misionarom, arhimandritom dr Evstatijem čestitali su krštenje novim hristonoscima, Nikolaosu, Pedru, Svjetlani i Sofiji, sa željom da u sve dane svog života sa ljubavlju i plamenom vjerom uzrastaju u mjeru rasta visine Hristove.

 

Aleksandar Vujović