Gracanica

Сахрањена игуманија манастира Грачаница

Игуманија манастира Грачаница мати Ефросинија, сахрањена је данас у порти манастира. Опело је служио Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије са свештенством.

“Блажен је пут којим данас идеш душо. Блажен је пут душе мати наше Ефросиније, oна је цео живот љубила пут спокоја, мира, радости и вечности. Блажен је пут упокојења њеног тела, задњих месеци напаћеног и изнемоглог, јер она се данас полаже у ову свету косовско-метохијску земљу манастира Грачаница, у коме је живела и служила такорећи цео живот. Земаљски живот мати Ефросиније био је сав у знаку крста и безрезервног служења Господу. Непрестално је гледала у лице Божије, које јој је давало снаге за подвиг. За њу се може с’правом рећи да је била велика подвижница Христове љубави јер је у младости себе обећала Господу и цео свој живот је посветила њему. Дете Маријана, родила се пре 90 година у једном селу близу  Гуче. Од осморо деце својих родитеља, она је била шесто дете по реду. Како је касније причала, од оца Михајла је примила љубав за читање светог писма, а њена мајка Живка је свој живот завршила такође у овом манастиру, под монашким именом Лидија. Те 1948. године заједно са монахињоим Евгенијом, својом сапутницом кроз цео монашки живот, она долази возом до Липљана, па онда пешке у манастир Грачаницу, где се заветује Богу да ће живети и подвизавати се у монашком лику. Била је велика трудбеница и молитвеница. Дању је вредно радила а ноћу се усрдно молила“, говорио је владика Теодосије након служеног опела за упокојење игуманије манастира Грачаница, мати Ефросиније.

Игуманију Ефросинију испратило је свештенство и монаштво уз присуство представника локалне самоуправе, институција и великог броја верника.

Сахрањена је у порти манастира Грачаница.

Извор: http://rtg.rs