Gracanica

Sahranjena igumanija manastira Gračanica

Igumanija manastira Gračanica mati Efrosinija, sahranjena je danas u porti manastira. Opelo je služio Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa sveštenstvom.

“Blažen je put kojim danas ideš dušo. Blažen je put duše mati naše Efrosinije, ona je ceo život ljubila put spokoja, mira, radosti i večnosti. Blažen je put upokojenja njenog tela, zadnjih meseci napaćenog i iznemoglog, jer ona se danas polaže u ovu svetu kosovsko-metohijsku zemlju manastira Gračanica, u kome je živela i služila takoreći ceo život. Zemaljski život mati Efrosinije bio je sav u znaku krsta i bezrezervnog služenja Gospodu. Neprestalno je gledala u lice Božije, koje joj je davalo snage za podvig. Za nju se može s’pravom reći da je bila velika podvižnica Hristove ljubavi jer je u mladosti sebe obećala Gospodu i ceo svoj život je posvetila njemu. Dete Marijana, rodila se pre 90 godina u jednom selu blizu  Guče. Od osmoro dece svojih roditelja, ona je bila šesto dete po redu. Kako je kasnije pričala, od oca Mihajla je primila ljubav za čitanje svetog pisma, a njena majka Živka je svoj život završila takođe u ovom manastiru, pod monaškim imenom Lidija. Te 1948. godine zajedno sa monahinjoim Evgenijom, svojom saputnicom kroz ceo monaški život, ona dolazi vozom do Lipljana, pa onda peške u manastir Gračanicu, gde se zavetuje Bogu da će živeti i podvizavati se u monaškom liku. Bila je velika trudbenica i molitvenica. Danju je vredno radila a noću se usrdno molila“, govorio je vladika Teodosije nakon služenog opela za upokojenje igumanije manastira Gračanica, mati Efrosinije.

Igumaniju Efrosiniju ispratilo je sveštenstvo i monaštvo uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, institucija i velikog broja vernika.

Sahranjena je u porti manastira Gračanica.

Izvor: http://rtg.rs