Sahrana Obod

Sahranjeni zemni ostaci Nikolaja Kolje Karpinskog

Ime: 05.12.2018 Sahrana nikolaja karpinski; Opis: Sahranjeni zemni ostaci Nikolaja Kolje Karpinskog Tip: audio/mpeg

Na groblju u porti crkve Svetog Atanasija Velikog na Obodu Crnojevića danas su sahranjeni zemni ostaci Nikolaja Kolje Karpinskog, dugogodišnjeg predsjednika Crkvenog odbora Riječke nahije, koji je usnuo u Gospodu u 77. godini zemaljskog života.

Opelo je služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom.

Mitropolit Amfilohije rekao je da pokojni Nikolaj pripada onima koji su slušali riječ Božju i koji su imali vjere u Hrista Boga, darodavca života vječnoga i neprolaznoga.

„Za njega važi i ono blaženstvo: Blaženi su prognani pravde radi jer je njihovo carstvo nebesko. Ponio je i taj krst naš Nikolaj sa svojom porodicom. Prognan je iz matuške Rusije otac njegov, kao i hiljade i hiljade druge pravoslavne braće Rusa koji su se poskitali po svijetu i koji su ponijeli časni i sveti krst stradanja svoga naroda i Crkve Božije. To stradanje se odrazilo, ne samo na obične ljude nego je pogodilo i carske strastoterpce, cara Nikolaja, caricu Aleksandru i njihovu svetu djecu“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je Nikolaj došao na Obod Crnojevića, vjekovno središte Crne Gore od vremena Ivana Crnojevića, gdje je započelo štampanje svetih slovenskih knjiga.

„Ovdje je naš brat Nikolaj ugradio sebe i svoju porodicu i pokazao se kao onaj koji zaista sluša riječ Božju. Od kad sam došao ovdje, od prije trideset godina, on je prvi čovjek u Rijeci Crnojevića koji me je uvijek sretao sa poštovanjem i sa ljubavlju, prije svega prema Crkvi Božjoj, koji se zajedno sa ostalim Riječanima uključio u obnovu ovih svetinja, i sa monasima i monahinjama koji su ovdje došli, u obnovu crkve Svetoga Nikolaja i ove crkve pred kojom stojimo“, rekao je Vladika.

Vladika Amfilohije je podsjetio da se pokojni Nikolaj uključio i podsticao i druge na obnovu i drugih crkava.

„A naročito mu je ostalo žao što nije obnovljen i Karuč u njegovo vrijeme, onaj zimovnik Svetoga Petra Cetinjskoga. I evo, svi treba da mu obećamo da će i zimovnik biti obnovljen, po njegovoj želji, brizi i zamisli“, kazao je on.

Kazao je da se pokojni Nikolaj hranio vječnim i besmrtnim životom, pričešćujući se Tijela i Krvi Hrista Boga našega.

„Slušajući riječ Božju, vjerujući u Hrista Boga i trudeći se da ovaj kratki zemaljski život posveti onome što je vječno i neprolazno, žrtvujući ono što je prolazno za ono što je vječno, a ne žrtvujući ono što je vječno, kao što, nažalost, mnogi danas čine. I zato on prelazi iz smrti u život vječni i neprolazni, u carstvo Božje, nezalazno i neprolazno“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

U ime prijatelja porodice od pokojnika se oprostio Nikola Marković.