Sajam Knjiga

Sajam knjiga: Predstavljena monografija „Manastir Svete Trojice Stanjevići (1338-2018)“

Ime: 22.10.2018 Mitropolit- Sajam promocija knjige Stanjevici; Opis: Predstavljena monografija „Manastir Svete Trojice Stanjevići (1338-2018)“ Tip: audio/mpeg

Izdavačko-informativna ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske Svetigorasinoć, 22. oktobra je na Sajmu knjiga u Beogradu predstavila monografiju Manastir Svete Trojice Stanjevići (1338-2018). Govorili su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski dr Amfilohije, dr Pavle Kondić, sabrat manastira Svete Trojice, Jovan Markuš, urednik monografije i Đorđije Vujović, predsednik SO Budva. Moderator promocije je bio Želidrag Nikčević.

Monografija je objavljena povodom proslave 680-godišnjice postojanja i nedavnog velikog osvećenja Manastira Svete Trojice – Stanjevići kod Budve i predstavlja svjedočanstvo „kako je ova nekada najveća građevina Crne Gore predviđena, i to od strane stručne komisije,  da se sačuva kao najmonumentalnija ruševina  blagodareći nesebičnoj žrtvi i trudu monaškog bratstva, pomognutom od čestitih ljudi, stručnjaka i dobričinitelja – vaskrsla iz mrtvih, poslije 180 godina ruševnog i zaboravljenog stanja“.

Prisjećajući se svog prvog dolaska u Stanjeviće i ruševnog stanja u kome se nalazio ovaj manastir, Mitropolit je objasnio kako je 1994, imenovanjem jeromonaha Dimitrija Blagojevića koji je deset godina vodio obnovu manastira sve do prerane smrti 2004. godine, počela njegova savremena obnova.

Mitropolit je ispričao kako je htio da nakon upokojenja igumana manastira Dajbabe, jeromonaha Teodosija, za novog igumana postavi oca Dimitrija. Međutim, otac Dimitrije je izrazio svoju rešenost da ostane i nastavi obnovu Stanjevića ugrađujući svoju mladost u vaskrsenje ove svetinje koja pamti sedam vjekova.

Ne, rekao je, ja sam krenuo ovdje i ja ću to da završim. I to je uradio. Zajedno sa vojskom smo put otvorili. Kad sam prvi put dolazio 1994. godine tamo se nije moglo prići. To je bila kozja staza, sve zaraslo i sama ostaci građevine. Blagodareći budvanskoj opštini taj put je asfaltiran uoči osvećenja manastira (22. septembra) „, istakao je Mitropolit Amfilohije.

Poslije oca Dimitrija rad na obnovi nastavio je vrijedni jeromonah Jefrem Dabanović, sadašnji iguman manastira, čijom je zaslugom uz Božiju pomoć i nesebičnu žrtvu i trud monaškog bratstva, pomognutom od čestitih ljudi, stručnjaka i dobričinitelja, obnova privedena kraju.

Visokopreosvećeni je kazao da su Stanjevići kroz vjekove bili vezani za Rusiju još od vremena Mitropolita Danila, Mitropolita Save, Svetoga Petra, pa Petra Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, i da su u Stanjevićima dolazili ruski carski izaslanici.

Podsjetio je da je jedan ruski izaslanik Kovaljevski daleke 1837. godine zapisao da su Stanjevići najmonumentalnija građevina–  narodno čudo i najveće zdanje u Crnoj Gori.

Čitaoci ove divne monografije u prilici su da se upoznaju i sa činjenicama kako su predstavnici države zaduženi za kulturno nasleđe bili stava da Stanjevići treba da ostanu „najmonumentalnija ruševina Crne Gore“.

Hvala Bogu, svoj 680 rođendan Manastir Svete Trojice Stanjevići je dočekao  obučen u novo prilijepo ruho, kakvo i priliči svetinji koja je dugi niz godina predstavljala prestonicu Crne Gore Petrovića a koju je prema predanju osnovao u prvoj polovini XIV  vijeka ugledni plemić Nikola Stanjević.

Izdavačko-informativna ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske „Svetigora“ danas na Beogradskom sajmu predstavlja još dva svoja nova izdanja: NATO agresija traje i Sedam zbornika u devet svesaka Sveti Jovan Vladimir.

Vesna Dević