Manastir Dron Sergej Zabijako

Саопштење Митрополије: Лаж је да се улаз у Цетињски манастир ограничава по основу било каквог личног својства

Саопштење за јавност

 

Цетиње, 2септембар 2021.

Поводом медијских објава и кривичних пријава о наводном спречавању групе грађана са Цетиња да уђу у Цетињски манастир, дужни смо да реагујемо на такве неистине и подвале.

Сви Цетињани добро знају да се у манастир улази сасвим несметано. Неистина је да се икоме забрањује да уђе у манастир, било да жели да се помоли пред моштима Светог Петра или да посјети манастир као значајно историјско и културно средиште.

Оно што се јуче поподне десило је то да су грађани који су имали свој протест и перформанс у граду, жељели да долазак у манастир буде дио њиховог перформанса, тако што би снимали свој боравак у манастиру и то током трајања вечерњег богослужења.

Из оправданих и разумљивих разлога, као и на многим другим посјећеним мјестима, снимање је у манастиру забрањено без претходног одобрења из Митрополије. У манастиру је на два мјеста истакнут и знак да је снимање забрањено. Грађани који су се данас сакупили и организовано дошли у манастир веома грубо су инсистирали да снимају свој боравак у манастиру, иако нису имали никакво одобрење. Дакле, окупљеним грађанима је, као што се увијек чини у односу на све, дозвољено да уђу у манастир, али је од њих захтјевано да не снимају без одобрења. Неколико особа из те групе је ушло и у цркву и нико их у томе није спријечио нити покушавао да то учини, иако су они дошли пред манастир са транспарентима и са намјером која се не може тумачити другачије него као смишљена провокација.

Накнадно смо сазнали да су у исто вријеме (гле, случајности!) неки од запошљених РТЦГ наводно били на новинарском радном задатку пред манастиром, те да је им је забрањено да снимају материјал за документарни филм. Ауторка тог наводног документарног филма, а претпостављамо још само једног антицрквеног и шовинистичког пропагандног урадка на какве смо посљедњих година навикли од ње, добро познаје процедуру одобравања снимања у манастиру. Она је као уредница Документарног програма РТЦГ више пута уредно достављала захтјеве за снимање (не за ове пропагандне емисије), који су уредно и одобравани.

Није тешко закључити да је и овај догађај само једна коцкица мозаика у циљу стварања притиска на Митрополију због предстојећег устоличења новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија и угрожавања људских и вјерских права вјерника Митрополије. Ни јавност ни полицију не обавјештавамо о низу инцидената: уличних и онлајн пријетњи и вријеђања, које ових дана трпи свештенство и други службеници Митрополије на Цетињу. Избјегавамо да о овоме говоримо да не би доприносили братомржњи, али овакво јавно обмањивање о узроцима јучерашњег вербалног инцидента нисмо могли да прећутимо.

Понављамо, сви Цетињани и гости Цетиња знају да је потпуна лаж да се улаз у манастир ограничава по основу било каквог личног својства. Сви људи добре воље су увијек добродошли у Цетињски манастир, али ред је да се у овакву светињу долази са добром намјером.

Из Митрополије црногорско-приморске