Cetinjski manastir

Saopštenje za javnost Mitropolije crnogorsko-primorske

Saopštenje za javnost

Cetinje, 17. avgust 2020.

 

Svojim današnjim neopravdanim i bezobzirnim napadom na Crkvu, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je dokrajčilo i posljednje ostatke svog ugleda.

Mitropolija crnogorsko-primorska, kao i ostale pravoslavne eparhije u Crnoj Gori su svoje, inače mnogobrojne aktivnosti (kako po raznovrsnosti, tako i po broju ljudi koje okupljaju), svele ispod svakog minimuma.

Ako je ovo tijelo, sada već izvjesno u potpunosti ispolitizovano i u službi anticrkvenog režima, u svom saopštenju imalo u vidu događaje koji se posljednjih sedmica odvijaju, kao odbljesak i svojevrstan nastavak litija za odbranu svetinja od onih koji hoće da konačno unište Crnu Goru diskriminatornim i sramnim zakonom o slobodi vjeroispovijesti, onda adresa nijesu institucije Srpske Pravoslavne Crkve.

Dame i gospodo, potpisnici posljednjeg beskrupuloznog i bespotrebnog ataka na Crkvu Božiju, otpor prema bezakonju koje vi zdušno podržavate organizuje sam narod. Ova tvrdnja nije nikakav demagoški populizam – nego puna istina. Kad je Crkva organizator to se uvijek javno objavilo, a moglo se zaključiti i po nezakonitom postupanju Uprave policije i Tužilaštva, koji su, vrlo revnosno (gdje bi nam bio kraj da su u svemu tako prilježni), procesuirali sveštenike i članove crkvenih odbora, koji su se pojavljivali kao organizatori litija i molebana, privodeći ih, hapseći ih, pritvarajući ih i optužujući ih za koješta.

Dakle, kad crkvena tijela nešto organizuju – to je poznato čitavoj javnosti. S obzirom da ovdje to nije slučaj, možemo samo reći da ste obmanuli javnost izrekavši tu neistinu.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske