Mitropolit Porfirije

Saopštenje za javnost Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija povodom zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku

U dane globalnog iskušenja kroz koje prolazi čitavo čovečanstvo, raspeto između očuvanja sebe i bližnjeg u uslovima teške pandemije, nas u Hrvatskoj zadesila je još jedna nesreća. Gradovi Petrinja i Sisak su pogođeni serijom razornih zemljotresa dalekosežne moći, usled čega su oštećeni brojni verski, stambeni i poslovni objekti, a mnogi ljudi su ostali bez krova nad glavom. Neki su, među njima, u momentu, nažalost, ostali bez svojih najbližih. Zbog velikih oštećenja na hramu Svete Petke i parohijskom domu u Sisku, kao i na hramu Svetog Spiridona i velelepnom zdanju parohijskog doma u Petrinji, naši sveštenici su svojim porodicama primorani da napuste ova mesta bogosluženja i stanovanja.

Međutim, uprkos svemu što nas u poslednje vreme snalazi, mi verujemo Apostolu Pavlu koji nam je preko drevnih Korinćana poručio da nas nije snašlo ono što izdržati ne možemo: „Veran je Bog koji vas neće pustiti da se iskušavate većma nego što možete, nego će učiniti sa iskušenjem i kraj, da možete podneti” (1Kor 10, 13). Zato neka i ove teškoće, prema još jednom velikom poslaniku, Petru, budu shvaćene kao oganj u kojem će sjajnije od zlata zablistati naša vera hrišćanska (1Pt 1, 6-7). Razumimo ih kao poziv našoj dobroti, solidarnosti i ljubavi, te pokušajmo potom i da drugačijim očima gledamo na svakodnevni život. Neka nas ovo iskustvo, iako tragično i bolno, umudri da se drugačije odnosimo prema nesporazumima koji nas snalaze u vreme dobra i ponekad nas tako lako odvraćaju od lekovite snage Božijeg mira i večnog smisla.

Duboko saosećajući sa rodbinom žrtava i moleći se da im Gospod podari svoje Carstvo Nebesko, u kojem večno traje radost gledanja lica Njegovog, takođe se molimo za što brži povratak pogođenog stanovništva u svoje domove. U meri u kojoj je Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj moguće, ona će, kao i druge hrišćanske zajednice, verujemo, pomoći porodice stradalih, ostajući, kao i uvek tokom istorije, uz svoj narod. Neka ova molitva ohrabri napore u tom smeru, te neka u ovom teškom trenutku dobrota i ljubav dovitljivo dosegnu do svakoga kome je pomoć potrebna.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska