Cetinje_monastery

Saopštenje za javnost Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske

Netačan je navod Nenada Zečevića, urednika političke redakcije Pobjede, da je na sjednici Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske 26. septembra 2017. godine, bilo riječi o nekakvoj ”platformi i načinu kako je procurila u javnost” (Pobjeda, 28.9.2017.). Ta gruba neistina je Pobjedinom uredniku poslužila kao ”još jedna potvrda pouzdanosti Pobjedine informacije”.

Sa punom odgovornošću, uz saznanje da je na sjednici Pravnog savjeta Mitropolije bilo prisutno dvadesetak članova i sardanika Pravnog savjeta, tvrdim da o temi kojom se Pobjeda i Nenad Zečević bave ovih dana nije progovorena ni jedna jedina riječ. Pravni savjet isključivo razmatra pravna pitanja, a ne politička, kako je, očevidno u nedostatku argumenata u polemici, pokušao da podmetne Nenad Zečević. Gruba je zloupotreba novinarske profesije objavljivanje podmetačine u polemici sa političkim subjektima, a sa kojom Mitropolija i Pravni savjet nemaju nikakve veze. Još je grublja zloupotreba pozivanje na ”anonimne izvore iz Srpske Pravoslavne Crkve”, jer takav vid informisanja zapravo predstavlja tendenciozno dezinformisanje javnosti i njeno svjesno dovođenje u zabludu.

Imajući u vidu i tekstove koje je Pobjeda objavila istog dana, kao i u prethodnom periodu, a u kojima se grubo atakuje na Mitropoliju i posebno na Mitropolita gospodina Amfilohija, apelujem da se konačno u Crnoj Gori prestane sa zloupotrebom medija i to sve na bazi anonimnih izvora.

Izražavam svoje žaljenje što Pravni savjet nije kontaktiran prije objavljivanja neistinitog podatka.

protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske