Sveti Spiridon Plakat

Saradnja hercegnovske i tršćanske Crkvene Opštine Sveti Spiridon, u susret obilježavanja tri vijeka Topaljske Komunitadi

Članovi hora Sveti Sava koji radi pri hramu Svetog Arhangela Mihaila, predstavnici Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske i Opštine Herceg Novi otputovali su za Trst gdje će u nedelju prisustvovati svečanosti u crkvi Svetog Spiridona. Povod je uspostavljanje još bolje saradnje i podrška tršćanske Crkvene opštine Sveti Spiridon u oranizovanju velikog jubileja, 300 godina Topaljske komunitadi, koja će biti proslavljena u Herceg Novom na Spasovdan ove godine, objašnjava starješina hrama Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, otac Nikola Todorović za radio Jadran iz Herceg Novog.

-Ukazala se prilika i Božiji blagoslov da odemo u Trst, koji su vjekovima pohodili naši ljudi. Znamo da je više puta u Trstu bio Njegoš, Vuk Karadžić, Dositej Obradović i drugi velikani naše istorije, ali i da su Trst, između ostalih, gradili i članovi poznatih novskih porodica. Pomenuću samo neke od njih, znamenitih Novljana, Bokelja, a to su Vojinovići, Pavlovići, Dukovići i drugi koji su u tom gradu ostavili dubok trag, prije svega u svojim zadužbinama. Oni su, što je ponos svih nas i naših predaka, sagradili hram Svetoga Spiridona. Putujemo na poziv te tršćanske Crkvene opštine. Hor će brojati 40 članova pod dirigentskom palicom Sanje Radović koja je uspjela za kratko vrijeme da hor oplemeni novim članovima i uvježba repertoar, kazao je otac Nikola.

U pratnji su arhijerejski namjesnik otac Radomir Nikčević, otac Nikola Todorović, otac Vladan Pantelić i đakon Zoran, zatim predsjednik Crkvene opštine Zoran Lazarević. Iz Opštine Herceg Novi u Trstu će biti predsjednik Stevan Katić sa članovima kabineta, koji će takođe predstaviti Herceg Novi i pozdraviti domaćine crkvene opštine koja je, kako kaže otac Nikola, jedna od najuglednijih u pravoslavnom svijetu i koja ima poseban status – autonomiju, dobijenu još u vrijeme Marije Terezije.

-Ne idemo samo turistički ili samo kao poklonici pravoslavnim svetinjama već sa namjerom da uspostavimo saradnju i da dobijemo i njihovu podršku kako bi proslava našeg jubileja dobila još veći značaj. I pristoji to jubileju koji nas čeka. Posjetićemo i gradonačelnika Trsta, a nadam se da ćemo biti u prilici da posjetimo i titularnog dužda venecijanskog, koji je tada prije 300 godina, dao titulu Topaljske komunitadi radi zasluge srpskih vojnika u odbrani tadašnje Mletačke republike, objasnio je otac Nikola.

Putovanje je prilika da obiđu Split, dva drevna manastira Krka i Krupa, Knin, a potom i istorijske spomenike i znamenitosti Trsta.

-U nedelju je najsvečaniji dan, svečanost zbog koje idemo i u kojoj učestvujemo. Naš hor će odgovarati na liturgiju koju ćemo služiti svi, sveštenstvo koje dolazi iz Herceg Novog i uz sasluženje oca Raška Radovića koji je rodom Moračanin a već 30-tak godina je tršćanski paroh. Potom će biti održana svečana akademija, nastupiće hor Sveti Sava, djeca sa vjeronauke koja će izvesti prigodan program, a zdravicu Svetom Savi uputiće dječak Miloš Bogdanović. U ime svih nas besjedu će održati otac Radomir Nikčević, a pozdravno slovo u ime našeg grada uputiće predsjednik Opštine Stevan Katić. Nadam se da će ovo naše putovanje biti blagosloveno, svima nama na duhovnu korist i sa nadom da što dostojnije, svečanije obilježimo naš veliki jubilej koji će se desiti 40 dana nakon Vaskrsa, na Spasovdan u hramu na Toploj, poručio je otac Nikola.

Pripreme za proslavu Spasovdana počinju naredne sedmice, a osim sređivanja i uljepšavanja hramova na Toploj i na Belavisti, planirano je i otvaranje muzeja u prostorijama gđe je Njegoš učio školu na Toploj.

-To je zadatak koji je pred nama. Biće izložen inventar koji predstavlja taj period, bogoslužbene knjige, putir iz kojeg se pričešćivao Njegoš koji se čuva na Toploj. Nadam se da ćemo tada još ponosniji biti i ma gdje da krenemo da ćemo moći reći da smo ljudi koji čuvaju svoju tradiciju i predanje, a poštuju tuđe, kazao je otac Nikola Todorović.