Jeromonah Makarije

Savinski iguman Makarije najavljuje Svetostefanski crkveno-narodni sabor u Savini

Ime: 11. 08. 2019 Najava Sabora u Savini Otac Makarije; Opis: Svetostefanski crkveno-narodni sabor u Savini Tip: audio/mpeg

Povodom slave zaštitnika grada Herceg Novog – Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, u manastiru Savina će u četvrtak, 15. avgusta biti održan Svetostefanski crkveno-narodni sabor.

Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova služiće Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije sa gospodom Episkopima budimljansko-nikšićkim Joanikijem, mileševskio-pljevaljskim Atanasijem, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, dioklijskim Metodijem i umirovljenim zahumsko-hercegovačkim Atanasijem (Jevtićem), uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva.

Događaj je za naš Radio najavio Iguman manastira Savina jeromonah Makarije.

Sabor SavinaNakon Liturgije zasjedaće Svetostefanski crkveno-narodni sabor, koji će se odrediti prema zlonamjernom predlogu zakona, kojim Vlada Crne Gore namjerava da Srpsku Crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasleđa. Odnos koji Vlada bude imala prema imovini Srpske Crkve u Boki i u Crnoj Gori u narednom periodu opredijeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi“, stoji u pozivu pravoslavnog sveštenstva Boke Kotorske.

Pravoslavno sveštenstvo Boke Kotorske, u čije ime poziv potpisuju arhijerejski namjesnici protojereji-stavrofori Momčilo Krivokapić i Radomir Nikčević i protojerej Boris Radović, kao i nastojatelj manastira Savina jeromonah Makarije, poziva “sve krštene duše iz Boke Kotorske da iz starog manastira Savina svi zajedno uputimo poruku da nikome nećemo dati svoje svetinje i grobove predaka. Kako branili svoje svetinje i grobove, tako nam Bog pomogao!”, stoji u pozivu.

***


Savinski iguman Makarije najavljuje Svetostefanski sabor u Savini- Prilog: Novi Tv