Njegoseva-kapela-Lovcen

Сјећање: Са оцем Петром Дајковићем кроз Црну Гору 70-тих

Име: Otac Petar Dajkovic; Опис: Са оцем Петром Дајковићем кроз Црну Гору 70-тих Тип: audio/mpeg

Поводом упокојења умировљеног протојереја Петра Дајковића (1948- 2023) из Берлина, који је био синовац блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Данила (Дајковића) и његов секретара неко вријеме, подсјећамо на разговор који је са њим водила наша колегиница Оливера Балабан, а који је Радио Светигора емитовала 2017. године.


 

Са оцем Петром Дајковићем кроз Црну Гору 70-тих

протојереј Петар ДајковићТешка времена за цркву 70-тих година прошлога вијека, оставила су дубоке трагове у сјећању човјека који је на руке примио вијест о рушењу Његошеве капеле на Ловћену.

Тадашњи секретар Митрополита Данила Дајковића, а сада свештеник у пензији, отац Петар Дајковић, прича како се нигдје није могло поћи аутобусом, а да вам се у цијену карте не урачуна и проценат за градњу маузолеја. Еуфорија је била толика да су демонстранти на демонстрацијама вођеним против Митрополита, носили транспаренте на којима је писало – Живио маузолеј! И уопште, годинама је народна свијест припремана да догађај рушења капеле доживи као тријумф, а не као самоударац у сопствену душу и шамар завјету најмудрије српске главе.

Удбаша је било свуда“, каже отац Петар, па су се чак, како рече, по задатку и Богу молили.