Njegoseva-kapela-Lovcen

Sjećanje: Sa ocem Petrom Dajkovićem kroz Crnu Goru 70-tih

Ime: Otac Petar Dajkovic; Opis: Sa ocem Petrom Dajkovićem kroz Crnu Goru 70-tih Tip: audio/mpeg

Povodom upokojenja umirovljenog protojereja Petra Dajkovića (1948- 2023) iz Berlina, koji je bio sinovac blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila (Dajkovića) i njegov sekretara neko vrijeme, podsjećamo na razgovor koji je sa njim vodila naša koleginica Olivera Balaban, a koji je Radio Svetigora emitovala 2017. godine.


 

Sa ocem Petrom Dajkovićem kroz Crnu Goru 70-tih

protojerej Petar DajkovićTeška vremena za crkvu 70-tih godina prošloga vijeka, ostavila su duboke tragove u sjećanju čovjeka koji je na ruke primio vijest o rušenju Njegoševe kapele na Lovćenu.

Tadašnji sekretar Mitropolita Danila Dajkovića, a sada sveštenik u penziji, otac Petar Dajković, priča kako se nigdje nije moglo poći autobusom, a da vam se u cijenu karte ne uračuna i procenat za gradnju mauzoleja. Euforija je bila tolika da su demonstranti na demonstracijama vođenim protiv Mitropolita, nosili transparente na kojima je pisalo – Živio mauzolej! I uopšte, godinama je narodna svijest pripremana da događaj rušenja kapele doživi kao trijumf, a ne kao samoudarac u sopstvenu dušu i šamar zavjetu najmudrije srpske glave.

Udbaša je bilo svuda“, kaže otac Petar, pa su se čak, kako reče, po zadatku i Bogu molili.