Arhangeli slava

Slava manastira svetih arhangela kod Prizrena

Ime: 27. 07. 2019 Slava Prizrenskih Arhangela; Opis: Slava manastira svetih arhangela kod Prizrena Tip: audio/mpeg

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena, zadužbina cara Dušana proslavio je na praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila, u petak 26. jula 2019. godine hramovsku slavu

Svetu liturgiju služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluživanje arhimandrita Partenija iz Soluna, sveštenstva, monaštva i u prisustvu vernika, koji su u Svete Arhangele po običaju pristigli iz raznih krajeva. Oko 350 vjernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva naše zemlje okupilo se u zadužbini cara Dušana koju je ovaj srpski vladar podigao i u kojoj je je bio sahranjen.

Liturgijskom besjedom se vjernicima u toku svetog bogosluženja obratio Preosvećeni Vladika Teodosije koji je čestitao slavu igumanu Mihailu i bratiji i poučio vjernike o značaju današnjeg praznika i sabiranja u kosmetskim svetinjama.

U toku Svete luturgije Svetu tajnu krštenja primili su Gavrilo Radović iz Mojkovca i Magdalena i Dragoljub Marković iz Prištine raseljeni u Prilužja, rođeni na današnji dan.

Opširnije o manastiru Svetih arhangela kod Prizrena čućete u emisiji Kosmetska kandila u subotu 27. jula od igumana ove Svetinje Arhimandrita Mihaila koji će govoriti i istorijatu, obnovi, životu i stradanju ove Svetinje posebno o stradanju oca Haritona.

Na tonskom zapisu i fotografijama blagodarimo profesoru i novinaru iz Orahovca Oliveri Radić