Gračanica 4

Slikarka Maja Todić najavila “Vidovdanske svečanosti“ u Gračanici

Ime: 01.06.2021 Maja Todic gracanica; Opis: Slikarka Maja Todić Tip: audio/mpeg

Slikarka Maja Todić urednik likovnih programa u Domu kulture Gračanica najavila je izložbu slika nedavno preminulog umjetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade „Longin“ 2019. godine, kojom će večeras u 20 sati biti svečano otvorene Vidovdanske svečanosti i obilježen početak rada 23. gračaničke likovne kolonije „Vidovdan 2021“ u Domu kulture u Gračanici.

,,Likovna kolonija traje deset dana a u njoj uvijek učestvuje deset slikara. Obavezno ćemo za to vrijeme posjetiti manastir Visoki Dečani i carski Prizren. U koloniji učestvuju slikari: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić)“- kazala je Maja Todić.

Maja je sa nama podijelila i svoj prvi susret sa velikim umjetnikom Milošem Šobajićem koga je upoznala prije dvije godine u Gračanici.

,,Čim je došao u Gračanicu tražio je da posjeti Gazimestan. Bio je osoba u kojoj se sreo odrastao čovjek i dijete. Mnogo se radovao nagradi ,,Longin 2019.“ Bio je očaran Visokim Dečanima, želio je da se tamo vjenča sa svojom suprugom Majom“- sjeća se Maja.

U okviru ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti naći će se i 17. memorijalni turnir „Dimitrije Popović“, opera za djecu, zatim promocije knjiga, koncerti, 20. Smotra dečijeg folkolora, promocija izdanja i časopisa „Stremljenja“, izložbe slika, izbor za Kosovku devojku i ostalo.

Ove godine će biti obilježeni veliki datumi naše prošlosti: sedam vijekova od izgradnje Manastira Gračanice i isto toliko od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina.

Ovim povodom će biti otvorena renoviranu Galeriju gračaničkog Doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija „Solidarnost za Kosovo”.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti o pandemiji kovid-19, napominju iz Doma kulture „Gračanica“.

Slobodanka Grdinić