Sloboda

Слобода за свештенике: Из притвора пуштени свештеници Мирчета Шљиванчанин и Жељко Ћалић

Свештеници Мирчета Шљиванчанин из Подгорице и Жељко Ћалић из Даниловграда вечерас су пуштени на слободу након што је судија за истрагу прихватио жалбе њихових бранилаца.

Sloboda Calic

Њима је раније данас рјешењем подгоричког Основног државног тужилаштва одређено задржавање до 72 сата због, како се наводи, постојања основане сумње да су извршили кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”. Државни тужилац Јелена Протић је као разлог за задржавања навела могућност понављања кривичног дјела.

Судија за истрагу Основног суда у Подгорици Ненад Вујановић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику протојереју Мирчети Шљиванчанину, одлучујући по жалби бранилаца адвоката Божа Милоњића и Владимира Чађеновића, који су изјавили против рјешења Основног државног тужилаштва у Подгорици о задржавању осумњиченог свештеника у тзв. тужилачком притвору до 72 часа, веома ефикасно и експедитивно је одлучио по жалби и донио рјешење којим је уважио жалбу бранилаца о. Мирчете Шљиванчанина и укинуо рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору.

Истим рјешењем је наређено да се прота Мирчета одмах пусти на слободу и он се, како нам је саопштио отац Велибор Џомић, налази на Саборном Храму Христовог Васкрсења са вјерним народом.

“Потврдио се став бранилаца да је поступање у овом случају Тужилаштва данас, као и Управе полиције синоћ, било незаконито, јер је о. Мирчета без икаквог основа након давања изјаве задржан у притвору. Ово је у правном смислу врло важно рјешење и већ постаје судска пракса. То је јако важно за све будуће случајеве, да нема ниједног основа за задржавање нашег свештеника у притвору након давања евентуалних изјава у полицији у својству грађана због  мирних, благословених и дозвољених литија које се организују против Закона о слободи вјероисповјести и његових спорних и дискриминаторних неустаних одреби”, казао је протојереј-ставрофор Велибора Џомић, кординатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске за Светигору.

И судија за истрагу Основног суда у Данилограду Соња Кековић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику Жељку Ћалићу, а одлучујући по жалби браниоца адвоката Радоја Бојовића, донијела је рјешење којим је уважила жалбу и укинула рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору, након чега је о. Жељко пуштен на слободу.

Прота Мирчета Шљиванчанин се након пуштања на слободу захвалио на подршци Митрополиту Амфилохију, свештенству, правницима, посебно вјерном народу и поручио:

“Представља ми изузетно задовољство што сам свештеник тога народа. Ми се боримо против сваког зла, па и овог које је овај Закон донио и довео до тога да се свештеници затварају. Овај притвор је само једна мала станица на овом путу, осјетио сам љубав и молитву Цркве. Идемо даље до Христове побједе. Не дамо светиње!”

Пуштање на слободу даниловградског пароха вјерници су дочекали испред полицијске станице. Они су испратили оца Жељка кроз улице Даниловграда уз пјесму: “Свиће зора Даниловграду, слога биће пораз врагу”.

Прота Жељко је сабранима казао да битку за одбрану светиња настављамо.

Свештеници Жељко Ћалић и Мирчета Шљиванчанин су синоћ лишени слободе након што су дали изјаве због литија која су одржане у Даниловграду у Подгорици, а за које су били наведени као организатори у захтјевима поднијетим Управи полиције за одобрење јавних окупљања. Тужилац подгоричког Основног државног тужилаштва Јелена Протић раније данас им је одредила задржавање до 72 часа.

Током њиховог саслушања испред Тужилаштва се окупио већи број свештеника и грађана у знак подршке о. Мирчети и о. Жељку, али и протеста због дискриминаторног односа власти према свештеницима.

Весна Девић