Prof. Bogoljub Sijakovic

Свечаник у част професора Богољуба Шијаковића, поводом његових 65 година

Име: 13.01.2022-razgovor sa dragom perovicem; Опис: Свечаник у част професора Богољуба Шијаковића Тип: audio/mpeg

Крајем прошле године, у саиздаваштву Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Гномон – Центра за хуманистику из Београда,  из штампе је изашао обиман зборник, Свечаник, на више од 1000 страна, посвећен професору Богољубу Шијаковићу, поводом његових 65 година. Дјело је, уз велики и изузетан труд, за штампу приредио др Микоња Кнежевић, у сарадњи са др Радом Кисићем и др Душаном Крцуновићем.

Svecanik NaslovnaПоводом изласка из штампе Свечаника „Philosophоs – Philotheos – Philoponоs“,  разговарали смо са проф. др Драгом Перовићем, који нам је у име издавача, Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори, казао да објављивање оваквог зборника, посвећеног професору Богољубу Шијаковићу, чије свеукупно дјеловање је немјерљиво на пољу српске културе, представља велику част и радост.

Перовић је навео да у западној, посебно њемачкој философској култури, постоји обичај да се истакнутим професорима за њихов 65. рођендан посвети овакав свечаник у коме пријатељи и колеге пишу текстове посвећене њиховој философији.

„Ти свечаници су једне од читанијих филозофских публикација, обухватајући обично 20-30 радова, који из различитих углова освјетљавају дјело једног мислиоца или износе 20-ак различитих филозофскихи позиција. Овдје смо, заиста, позитивно изненађени, и професор Шијаковић и приређивачи, што се за његов Свечаник одазвало, чак, 72 колега. Текстови су на српском, енглеском, њемачком, руском, грчком, бугарском језику из 30-ак филозофских центара Европе и свијета, а на томе су посебно радили: Микоња Кнежевић, уредник издања уз помоћ професора Рада Кисића са Богословског факултета у Београду и професора Душана Крцуновића са Филозофског факултета у Никшићу“, рекао је за наш Радио Драго Перовић, додавши да је у питању непрестављиво дјело, јер, како је појаснио, не постоји нико ко би се са свим овим темама могао бавити, осим Богољуба Шијаковића, који обухвата, заједнички је именилац свих тема, различитих филозофских ставова и посматрања, филозофских традиција, а посебно оне по којој је професор Шијаковић највише препознатљив, а то је античка филозофија и хришћанско-византијска филозофија.

Са проф. др Драгом Перовићем разговарала је Сенка Чоловић Шумић