Prof. Bogoljub Sijakovic

Svečanik u čast profesora Bogoljuba Šijakovića, povodom njegovih 65 godina

Ime: 13.01.2022-razgovor sa dragom perovicem; Opis: Svečanik u čast profesora Bogoljuba Šijakovića Tip: audio/mpeg

Krajem prošle godine, u saizdavaštvu Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i Gnomon – Centra za humanistiku iz Beograda,  iz štampe je izašao obiman zbornik, Svečanik, na više od 1000 strana, posvećen profesoru Bogoljubu Šijakoviću, povodom njegovih 65 godina. Djelo je, uz veliki i izuzetan trud, za štampu priredio dr Mikonja Knežević, u saradnji sa dr Radom Kisićem i dr Dušanom Krcunovićem.

Svecanik NaslovnaPovodom izlaska iz štampe Svečanika „Philosophos – Philotheos – Philoponos“,  razgovarali smo sa prof. dr Dragom Perovićem, koji nam je u ime izdavača, Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, kazao da objavljivanje ovakvog zbornika, posvećenog profesoru Bogoljubu Šijakoviću, čije sveukupno djelovanje je nemjerljivo na polju srpske kulture, predstavlja veliku čast i radost.

Perović je naveo da u zapadnoj, posebno njemačkoj filosofskoj kulturi, postoji običaj da se istaknutim profesorima za njihov 65. rođendan posveti ovakav svečanik u kome prijatelji i kolege pišu tekstove posvećene njihovoj filosofiji.

„Ti svečanici su jedne od čitanijih filozofskih publikacija, obuhvatajući obično 20-30 radova, koji iz različitih uglova osvjetljavaju djelo jednog mislioca ili iznose 20-ak različitih filozofskihi pozicija. Ovdje smo, zaista, pozitivno iznenađeni, i profesor Šijaković i priređivači, što se za njegov Svečanik odazvalo, čak, 72 kolega. Tekstovi su na srpskom, engleskom, njemačkom, ruskom, grčkom, bugarskom jeziku iz 30-ak filozofskih centara Evrope i svijeta, a na tome su posebno radili: Mikonja Knežević, urednik izdanja uz pomoć profesora Rada Kisića sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i profesora Dušana Krcunovića sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću“, rekao je za naš Radio Drago Perović, dodavši da je u pitanju neprestavljivo djelo, jer, kako je pojasnio, ne postoji niko ko bi se sa svim ovim temama mogao baviti, osim Bogoljuba Šijakovića, koji obuhvata, zajednički je imenilac svih tema, različitih filozofskih stavova i posmatranja, filozofskih tradicija, a posebno one po kojoj je profesor Šijaković najviše prepoznatljiv, a to je antička filozofija i hrišćansko-vizantijska filozofija.

Sa prof. dr Dragom Perovićem razgovarala je Senka Čolović Šumić