Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије

Свечаним празничним бденијем почело прослављање Аранђеловдана у манастиру Ђурђеви Ступови

Име: 20.11.2017 Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије-монашење; Опис: Тип: audio/mpeg

Прослављање празника Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан у манастиру Ђурђеви Ступови почело је, у навечерје празника, 20. новембра 2017, Вечерњом службом и петохљебницом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Свечаној служби је присуствовао велики број свештеника, свештеномонаха, монаха и вјерног народа, који се сабрао под сводовима древне немањићке задужбине – манастира Ђурђеви Ступови.

Током службе Епископ Јоаникије замонашио је у чин мале схиме Дарка Ђерковића, свршеног теолога, давши му монашко име Пајсије, по Патријарху пећком Пајсију Јањевцу.

„Велика је утјеха за ову свету обитељ што се овом братству прикључио монах Пајсије. Његово монашење доживљавамо у свјетлу оне славне историје овог манастира из доба Немањића када је овдје долазио Свети Сава и устројавао Епископију Будимљанску, устројио монашки живот у овом манастиру по угледу на Студеницу и Хиландар и када је ова светиња појала, напредовала око триста година“.

„А гледамо и на времена страдања када је ова светиња паљена, рушена, разарана, заједно са њеним братством, када јеовдје ухваћен и жив одран на вратима манастира Ђурђевих Ступова Митрополит Будимљански Пајсије Колашиновић. Његова света успомена била нам је повод да новом монаху дамо ово име, а са Пајсијем мучеником и свештеномучеником сјећамо и оног великог Патријарха пећког Пајсија, који је ове године прибројан вјечном Сабору светих“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

По одслуженој служби освештани су славски колачи и жита бројних домаћина, који Аранђеловдан славе као своју крсну славу.

Саборовање у славу Божију и у част Светог архангела Михаила настављено је за трпезом љубави.