Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije

Svečanim prazničnim bdenijem počelo proslavljanje Aranđelovdana u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 20.11.2017 Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije-monašenje; Opis: Tip: audio/mpeg

Proslavljanje praznika Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan u manastiru Đurđevi Stupovi počelo je, u navečerje praznika, 20. novembra 2017, Večernjom službom i petohljebnicom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Svečanoj službi je prisustvovao veliki broj sveštenika, sveštenomonaha, monaha i vjernog naroda, koji se sabrao pod svodovima drevne nemanjićke zadužbine – manastira Đurđevi Stupovi.

Tokom službe Episkop Joanikije zamonašio je u čin male shime Darka Đerkovića, svršenog teologa, davši mu monaško ime Pajsije, po Patrijarhu pećkom Pajsiju Janjevcu.

„Velika je utjeha za ovu svetu obitelj što se ovom bratstvu priključio monah Pajsije. Njegovo monašenje doživljavamo u svjetlu one slavne istorije ovog manastira iz doba Nemanjića kada je ovdje dolazio Sveti Sava i ustrojavao Episkopiju Budimljansku, ustrojio monaški život u ovom manastiru po ugledu na Studenicu i Hilandar i kada je ova svetinja pojala, napredovala oko trista godina“.

„A gledamo i na vremena stradanja kada je ova svetinja paljena, rušena, razarana, zajedno sa njenim bratstvom, kada jeovdje uhvaćen i živ odran na vratima manastira Đurđevih Stupova Mitropolit Budimljanski Pajsije Kolašinović. Njegova sveta uspomena bila nam je povod da novom monahu damo ovo ime, a sa Pajsijem mučenikom i sveštenomučenikom sjećamo i onog velikog Patrijarha pećkog Pajsija, koji je ove godine pribrojan vječnom Saboru svetih“, besjedio je Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Po odsluženoj službi osveštani su slavski kolači i žita brojnih domaćina, koji Aranđelovdan slave kao svoju krsnu slavu.

Saborovanje u slavu Božiju i u čast Svetog arhangela Mihaila nastavljeno je za trpezom ljubavi.