Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XLIII

Ime: 23.05.2020 br. 42 Kosmetska kandila Otac Jovan Radovic; Opis: Poručujemo iz Prizrena- Ne damo Svetinje Tip: audio/mpeg

Sveštenik Jovan Radić paroh prizrenski profesor Prizrenske Bogoslovije: “Poručujemo iz Prizrena- Ne damo Svetinje“

Pomno pratimo čitavu situaciju oko hapšenja Episkopa Joanikija i sveštenstva sa nadom da će se obnoviti litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori. Nadamo se da će se što prije otvoriti granice kako bi i mi mogli da dođemo da podržimo Mitropolita Amfilohija, Vladiku Joanikija, naše sveštenike, našu braću i sestre u Crnoj Gori onako kako su i oni nas podržavali u teškim vremenima koja preživljavamo od 1998. godine do  dana današnjeg. Kao što ste vi nama uvijek bili podrška, tako i mi želimo da podržimo vas. Iako vas trenutno ne možemo podržati fizički, znajte da smo molitvom i duhom uz vas. Naš Episkop Teodosije je odredio da po svim manastirima služimo akatiste i kanone Presvetog Bogorodici za povlačenje tog skandaloznog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji vlast pokušava nametnuti u Crnoj Gori. I mi sa Kosova i Metohije želimo da poručimo da ne damo svetinje i da će one zauvijek pripadati našoj Crkvi. Mi smo mislima i molitvom uz vas, svoju braću u Crnoj Gori. Vi ste u našim srcima i dušama a čim se granice otvore, doći ćemo da i fizički podržimo litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori“- kazao je sveštenik Jovan Radić profesor Prizrenske Bogoslovije koji je bio gost naše emisije “Kosmetska kandila“.

Jovan RadićSa ocem Jovanom smo razgovarali o životu Crkve Hristove u stradalnom Prizrenu, radu Prizrenske Bogoslovije. Otac Jovan se sjeća i vremena neposredno prije svog rukopoloženja kada je bio vjeroučitelj u Gračanici. Sjetio se i svog učešća u radu čuvenog ansambla “Kosovski božuri“, svog školovanja u Grčkoj i utisku koji su na njega ostavili pojedini starci svetogorci.

Sa “Božurima“ sam putovao u Rusiju i mnoge druge zemlje, a jedan od najdražih koncerata bio mi je koncert u Kremlju gdje smo nastupali pred 7000 ljudi i cijelim cržavnim vrhom Rusije. Odjekivala su Kremljem gračanička zvona uz zvuke NATO bombi, kako bi prenijeli našu realnost i istinu. Bili smo tada, još kao djeca, ambasadori Kosova i Metohije“-kaže Jovan Radić.

Otac Jovan Radić je završio PBF u Beogradu, a Crkvenu gimnaziju u Solunu i Kilkisu u Grčkoj. Dok je studirao u BG bio je i član srpskog vizantijskog hora “Mojsije Petrović” i član fudbalskog kluba pri PBF-u, koji je nekoliko godina za redom osvajao ,,TEO“ kup u Nemačkoj.

Kao učenik Crkvene Gimnazije u Kilkisu, otac Jovan je posetio Svetu Goru i  sa školskim drugarima bio primljen u keliji starca Josifa Vatopedskog.

To je bio jedan od najblagodatnijih susreta u njegovom životu“-kaže Jovan.

Sveštenik Jovan Radić sa nama je podijelio i svoja sjećanja na teško ratno djetinjstvo koje je proveo u svom rodnom Orahovcu.

Autor emisije Slobodanka Grdinić