Отац Остоја Кнежевић

Свештеник Остоја Кнежевић о новим књигама у издању Епархије будимљанско-никшићке

Име: 10.03.20121 razgovor sa ocem ostojom knezevicem; Опис: Свештеник Остоја Кнежевић Тип: audio/mpeg

Те молитвене литије су биле израз највећих, најдубљих и најљепших емоција вјерника града Никшића и оне су дале свој резултат да ми више немамо над нама угроженост наших светиња и да смо извојевали једну велику побједу –побједу за све људе који живе у Никшићу и уопште у Црној Гори, јер када би неко оскрнавио светиње и када би светиње постале нешто друго од оне првобитне њихове намјене, то би, по мени, био велики пораз цијелог нашег друштва, не једног дијела, не само вјерника, људи који на овај или онај начин мисле, већ нашег друштва у цјелини“, каже у разговору за Радио Светигору протојереј Остоја Кнежевић, старјешина Саборног храма Светог Василија Острошког, поводом изласка из штампе књиге „Не дамо светиње! Литије Никшић 2020“.

Отац Остоја додаје да су овом књигом имали потребу да још једном укажу на значај и љепоту тих дивних и чудесних догађаја, да ова књига буде њихов печат.

„Вјерујемо и надамо се да ће се о литијама у Црној Гори још много говорити, писати, можда, и снимити неки филм или серијал, јер су литије биле у свим нашим крајевима од забаченог мјеста и села у Црној Гори, па до великих градова. Ово може бити само увод у једну, велику причу које ни ми, као њени учесници још увијек нијесмо свјесни, како се на тако снажан и благословен начин у нашим срцима пробудила снага и јака жеља и истрајност да учествујемо у таквом чудесном догађају“, навео је свештеник Кнежевић, један од уредника овог издања, које је, благословом Епископа будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије, штампано у издању никшићке Саборне цркве и ИК „Чувари“ из Београда“.

Протојереј Остоја Кнежевић говорио о још једној књизи која је, ових дана, изашла из штампе у издању Епархије будимљанско-никшићке и Института за српску културу из Никшића. Ријеч је о књизи бесједа Митрополита бориспољског и броварског Г. Антонија (Пакарича) „Да ваша радост буде савршена“, Митрополита Украјинске православне Цркве Московске патријаршије.

„Велика наклоност, љубав и доброта Митрополита Антонија је показана према нама овдје, у нашој Епархији, као и Митрополији црногорско-приморској, учествујући у литији на празник Светог Василија 2018. Он је, заједно са поглаваром Украјинске Цркве Митрополитом Онуфријем, учествовао у литији за одбрану Светиња прошле године, то је била она величанствена литија у Подгорици, посвећена Светом Симеону. Имали смо, како пише Владика Јоаникије у предговору овој књизи, велику бригу и братску љубав са његове стране у то вријеме изазова и одбране светиња у Црној Гори“, наглашава свештеник Кнежевић.

Са оцем Остојом разговарала је Сенка Чоловић Шумић