Otac Ostoja Knežević

Sveštenik Ostoja Knežević o novim knjigama u izdanju Eparhije budimljansko-nikšićke

Ime: 10.03.20121 razgovor sa ocem ostojom knezevicem; Opis: Sveštenik Ostoja Knežević Tip: audio/mpeg

Te molitvene litije su bile izraz najvećih, najdubljih i najljepših emocija vjernika grada Nikšića i one su dale svoj rezultat da mi više nemamo nad nama ugroženost naših svetinja i da smo izvojevali jednu veliku pobjedu –pobjedu za sve ljude koji žive u Nikšiću i uopšte u Crnoj Gori, jer kada bi neko oskrnavio svetinje i kada bi svetinje postale nešto drugo od one prvobitne njihove namjene, to bi, po meni, bio veliki poraz cijelog našeg društva, ne jednog dijela, ne samo vjernika, ljudi koji na ovaj ili onaj način misle, već našeg društva u cjelini“, kaže u razgovoru za Radio Svetigoru protojerej Ostoja Knežević, starješina Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, povodom izlaska iz štampe knjige „Ne damo svetinje! Litije Nikšić 2020“.

Otac Ostoja dodaje da su ovom knjigom imali potrebu da još jednom ukažu na značaj i ljepotu tih divnih i čudesnih događaja, da ova knjiga bude njihov pečat.

„Vjerujemo i nadamo se da će se o litijama u Crnoj Gori još mnogo govoriti, pisati, možda, i snimiti neki film ili serijal, jer su litije bile u svim našim krajevima od zabačenog mjesta i sela u Crnoj Gori, pa do velikih gradova. Ovo može biti samo uvod u jednu, veliku priču koje ni mi, kao njeni učesnici još uvijek nijesmo svjesni, kako se na tako snažan i blagosloven način u našim srcima probudila snaga i jaka želja i istrajnost da učestvujemo u takvom čudesnom događaju“, naveo je sveštenik Knežević, jedan od urednika ovog izdanja, koje je, blagoslovom Episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije, štampano u izdanju nikšićke Saborne crkve i IK „Čuvari“ iz Beograda“.

Protojerej Ostoja Knežević govorio o još jednoj knjizi koja je, ovih dana, izašla iz štampe u izdanju Eparhije budimljansko-nikšićke i Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića. Riječ je o knjizi besjeda Mitropolita borispoljskog i brovarskog G. Antonija (Pakariča) „Da vaša radost bude savršena“, Mitropolita Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije.

„Velika naklonost, ljubav i dobrota Mitropolita Antonija je pokazana prema nama ovdje, u našoj Eparhiji, kao i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, učestvujući u litiji na praznik Svetog Vasilija 2018. On je, zajedno sa poglavarom Ukrajinske Crkve Mitropolitom Onufrijem, učestvovao u litiji za odbranu Svetinja prošle godine, to je bila ona veličanstvena litija u Podgorici, posvećena Svetom Simeonu. Imali smo, kako piše Vladika Joanikije u predgovoru ovoj knjizi, veliku brigu i bratsku ljubav sa njegove strane u to vrijeme izazova i odbrane svetinja u Crnoj Gori“, naglašava sveštenik Knežević.

Sa ocem Ostojom razgovarala je Senka Čolović Šumić