Rumija

Свештеник Велибор Џомић: Нико нема валидан правни акт да је црква на Румији нелегална

„Нико нема валидан правни акт на основу којег може да тврди, па чак ни премијер, да је црква на Румији нелегална“, казао је за „Дан“ протојереј ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске одговарајући на наводе предсједника Владе Душко Марковић који је јуче у парламенту казао да мисли да ће се ићи „у правцу уклањања“ Цркве Свете Тројице на Румији.

Марковић није желио да прецизира када се то може очекивати, наводећи да не прави разлику између било којег нелегалног објекта. Премијер је рекао да за сваког грађанина Црне Горе важе планска документа и процедуре и да то мора важити и за Митрополију.

Коментаришући ову премијерову изјаву др Џомић је казао да је доживљава као политичку „и да то нема много везе с правом“. Он је истакао да ако би неко данас да руши цркву на Румији, онда мора да каже да ће срушити све куће које су саграђене испод Румије и све друге објекте које су ван те зоне.

– Премијер има право да се бави политиком и то јесте нешто што је битна одредница његовог посла. Мислим да је јако важно да се поштује управо правни поредак на који се премијер позива. Оно што ја у овом моменту могу да кажем јесте да је поступак инспекцијског надзора у првој фази. Нама је достављен записник о извршеном инспекцијском надзору коме ми нијесмо присуствовали нити смо били обавијештени. По закону имамо различите могућности, али је врло важно да предметно подручје нема детаљни плански документ – истакао је Џомић за  „Дан“.

Он је нагласио да се Црква Свете Тројице не налази у центру Бара или Подгорице, у зони неког градског ДУП-а, већ на врху планине.

– За читав тај простор испод Румије не постоји важећи плански документ који је обавезујући. Неће нико да погледа колики је број других вјерских објеката, па и објеката самих грађана, који су на исти начин подигнути као и црква на Румији, која већ тамо постоји и тамо се ништа ново не гради, према ономе што су моја сазнања. Да ли то значи да ће свим грађанима који нијесу градили објекте на начин на који то неко мисли из појединих државних структура, бити срушене куће, да ће бити срушени сви објекти других вјерских заједница на том простору? Наравно да не значи. Зато је ова прича око Румије најмање у вези с правом, а највише у вези с политиком. Мислим да треба да се држимо правних оквира, и ми и премијер, и да није добро да премијер прејудицира првостепени поступак, за који је надлежна инспекција – оцијенио је отац Велибор.

Подсјећа да рјешење у овом случају не доноси премијер, већ надлежна инспекција.

– Оно још није донијето и мене чуди од Марковића, који је добар правник, да је на неки начин подлегао политичким притисцима да даје такве изјаве у овој фази поступка, кад још нијесу утврђене све битне чињенице и околности које су важне за доношење рјешења, а већ неко најављује какво ће рјешење бити. То није добро и не може добро донијети –  поручио је протојереј стварофор Велибор.

На питање како коментарише да нико није оцијенио неморалним то што су чланови породица највиших владиних функционера чак и хотеле градили без дозволе, Џомић је додао да није упознат са начином градње и гдје се налази ти објекти.

– У сваком случају ако не постоји ДУП, онда то значи да није нелегалан. Али ако постоји ДУП, а ћуте на то, то значи да они који треба да поштују закон то не чине. Мени је много важно да је вођен раније поступак, да је он обустављен. Нико нема валидан правни акт на основу којег може да тврди, па чак ни премијер, да је црква на Румији нелегална. То је чињеница која је неспорна. Све друго пада у домен политике и тензија којима ја не бих да доприносим. Врло смо посвећени том поступку и наш Правни савјет ће искористити сва законом дозвољена средства да у том поступку одбрани не само Цркву, већ и правни поредак Црне Горе од таквих паушалних оцјена и насртаја -поручио је протојереј ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске.

Обишли објекат
Из Министарства одрживог развоја и туризма јуче су казали да је њихова Урбанистичко-грађевинска инспекција 23. октобра, заједно с Управом полиције ПЈ Бар, комуналном полицијом и комуналном инспекцијом Општине Бар, обишла објекат на Румији. У току је законски поступак Урбанистичко грађевинске инспекције МОРТ-а, која је записнички констатовала да је на лицу мјеста изведен одређени обим радова, а да они нијесу у складу са законом. Записник је достављен странци на изјашњење, а након окончања поступка, предузеће се законом предвиђене мјере саопштено је из МОРТ-а.

Храм слоге и љубави
Вјерник Мило Драговић истакао је да је црква на Румији засијала у новом руху и да су испунили завјет и вишевјековно вјеровање народа подрумијског краја да ће на врху Румије бити обновљена црква када се прикупи довољно камења.

– Цркву смо само уљепшали, обложили каменом, и ништа нијесмо дирали у смислу архитектуре, осим што је у габаритима црква обложена каменом који је народ вјековима износио. Мислимо да је то за сваку похвалу, јер је уложено много труда, рада, и није лако изаћи на Румију. У питању је црква слоге и љубави, а не раздора. Тако нешто могу да мисле и причају само они који нису никад били на Румији – рекао је он, додајући да су сав материјал изнијели вјерници, на коњима или ручно.

Извор: Дан