Plaketa Full

Sveštenstvu i vjernom narodu Crne Gore Zlatna plaketa Večernjih novosti

Danas je u Skupštini grada Beograda sveštenstvu i vjernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori dodijeljena je Zlatna plaketa Večernjih novosti.

Prvi je riječ dobio akademik Matija Bećković, koji je, zahvalivši se Večernjim novostima, pohvalio njihov neponovljivi plemeniti rad, naglasivši, u kontekstu dešavanja u Crnoj Gori, da su plemeniti podvizi uvijek jedinstveni i neponovljivi. „Što su ljudi gori, to su plemeniti podvizi nasušniji“, rekao je akademik. Naglasio je da je narod u Crnoj Gori nadmašio sebe, pozvan od svoje savjesti: „A šta je savjest, ako ne drugo ime za Boga, i šta je plemenitost podviga ako ne primjer bogočojstva i bogojunaštva?“

PlaketaNaglasio je da ovo nije podvig godine nego podvig vijeka, trenutak kada su Crnogorci prvi put zaličili na anglosaksonce, koji su u pobožnoj tišini, bez suvišnog pokreta, po nevremenu, ponosni na svoju vjeru i tradiciju, ustali da brane svoje svetinje. „Zahvaljujući modernim tehnologijama, cio svijet je mogao da vidi obaj najmasovniji zimski ustanak pravoslavnih hrišćana, u kojem se nije znalo da li ustanici silaze sa neba ili se na nebo penju, i da li je taj ustanak pametniji ili plemenitiji“, rekao je Matija Bećković, naglasivši da su ovo potomci četnika i partizana koji su prerasli i prevazišli ove podjele i koji su dokaz da je rana zacijelila. „reče mi jedan čovjek da je sanjao Svetozara Vukmanovića Tempa kako ide na čelu litije i nosi ikonu svoga brata“, ispričao je, dodavši da je Tempo živ, ovo ne bi bio san.

Mitropolit se takođe zahvalio na uručenoj počasti i nagradi, rekavši da je ono što se dogodilo u Crnoj Gori vaskrsenje naroda. Vladika je iskreno rekao da nije očekivao ni znao da među narodom u Crnoj Gori postoji najjači oganj ljubavi. Osvrnuo se na to da je plod bratomržnje i nezakonja od Drugog svjetskog rata upravo ovaj Zakon o slobodi vjeroispovijesti. „Ovo je jedini primjer u Evropi, da se događa promena identiteta jednog naroda“, rekao je, slikovito prikazavši da je bratoubilaštvo vrhunilo rušenjem lovćenske kapele. Mitropolit je rekao da među narodom treba posebno podvući djecu, da su djeci anđeli govore. Osvrnuo se i na to da narod u litijama osjeća organsku vezanost za Srbiju, a najviše za Kosovo i Metohiju, te su neizostavne pjesme o Kosovu, one se najviše čuju.

„Naš narod nije izgubio dušu i nije se odrekao svoga vječnog zavjeta i opredjeljenja za vječnost“, završio je Mitropolit, još jednom se zahvalivši.

Tijana Lekić