3

Sveta Arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću

Ime: 08.09.2019 Vladike Joanikije i Aristarh Niksic; Opis: Sveta Arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit kemerovski i prokopijevski RPC G. Aristarh i Njegovo Preosveštenstvo Episikop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služili su, u 12. nedjelju po Pedesetnici, 8. septembra 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Sasluživalo je više sveštenika, sveštenomonaha i đakona, uz molitveno učešće brojnog vjernog naroda.

Tokom Liturgije, po blagoslovu nadležnog Episkopa, Vladike Joanikija Mitropolit Aristarh je jereja dr Nikolu Marojevića proizveo u čin protojereja.

Evharistijsko sabranje, koje je pojanjem pratila pjevnica nikšićkog Sabornog hrama i hor Prepodobne mati Angeline, upotpunio je radosni čin krštenja.

Nakon što su brojni vjernici pristupili Svetim Tajnama Tijela i Krvi Hristove, Visokopreosvećenog Mitropolita Aristarha i njegove saradnike, riječima srdačne dobrodošlice pozdravio je Episkop Joanikije. On je kazao da je radost Liturgije na današnji vaskršnji nedeljni dan uveličana dolaskom dragih gostiju, „braće po vjeri, po Duhu Svetom“.

Vladika je, ovom prilikom, blagodareći na ljubavi, Mitropolitu Aristarhu uručio na dar panagiju, u znak sjećanja na molitveno zajedništvo dvaju Eparhija RPC i SPC.

Zahvaljujući nadležnom Episkopu, Vladici Joanikiju, sveštenstvu i vjernom narodu, Visokopreosvećeni Mitropolit kemerovski i prokopijevski je izrazio radost zbog novog susreta i molitvenog sabranja u Nikšiću.

Visokopreosvećeni Mitropolit je naglasio da je veoma bitna zajednička molitvena podrška jednih za druge u ovom vremenu, kada svijet, kako je kazao, daje razne i veoma opasne izazove, koji često nose i smrtnu opasnost.

Poželio je na kraju svog arhipastriskog slova Božjeg blagoslova Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, da u svemu ima napretka, kada grade nove svetinje, a na prvom mjestu, kada se usavršava vjera i ljubav među povjerenom pastvom.

On je Preosvećenom Episkopu Joanikiju, povodom pomenutih jubileja, uručio na dar krst i panagiju kao znak međusobne bratske ljubavi.

Po odsluženoj Liturgiji, zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi, u toku koje se, na ukazanom povjerenju, zahvalio novoproizvedeni protojerej dr Nikola Marojević.