Otac Milan Topić

Otac Milan Topić u Hramu Svetog Teodora Ušakova: Sveta liturgija je iskorak u vječnost

Ime: 15.05.2021 otac milan topic; Opis: Sveta Liturgija u Hramu Svetog Pravednog Admirala Teodora Ušakova Tip: audio/mpeg

U subotu 2. po Pashi, na praznik Prenosa moštiju Svetog i Velikog Oca Crkve Hristove, Atanasija, Arhiepiskopa Aleksandrijskog, u Hramu Svetog Pravednog Admirala Teodora Ušakova služena je Sveta Liturgija.

 

Litrugrijom je načalstvovao protoprezviter – stavrofor Milan Topić iz Beograda, a sasluživali su mu Arhijerejski namjesnik Hercegnovski, protoprezviter – stavrofor Radomir Nikčević i đakon Jovan Vasić.

Pojali su pripadnici vjeronauke pri Crkvenoj opštini Topaljsko – Hercegnovskoj.

U toku Liturgije pročitano je zaupokojeno Jevanđelje o Vaskrsenju usnulih, a na zaupokojenoj jekteniji spomenut je blaženopočivši episkop Atanasije Jevtić, povodom praznika njegovog nebeskog pokrovitelja, svetog Atansija Velikog, po kome je dobio ime.

U toku Liturgije otac Milan se obratio narodu i djeci sa vjeronauke besjedom o značaju Svete Liturgije.

Spomenuo je i blaženopočivše Arhijereje Srpske Crkve, vladiku Atanasija i mitropolita Amfilohija, kao velike i značajne ljude, koji su i njima (ocima Milanu i Radomiru), ali i mnogima drugima sveštenoslužiteljima, arhijerejima, među kojima i Patrijarhu Porfiriju, predavali na fakultetu i prenijeli na njih znanje koje se u vjekove prenosi na Crkvu Hristovu – Narod Božji.