Брњача код Ораховца

Света Недеља у Брњачи крај Ораховца

Име: 21.07.2019 SLAVA CRKVE U BRNJACI KOD ORAHOVCA; Опис: Света Недеља у Брњачи крај Ораховца Тип: audio/mpeg

Срби из Ораховца и Велике Хоче и ове године су се потрудили да се слава Светитељке и Великомученице Недеље, у селу Брњача код Ораховца, не заборави и достојно прослави.

Брњача код Ораховца 1И овог 20. јула 2019. године верни народ поново се окупио крај древне камене цркве, како би прославио славу у селу у коме се више од две деценије, осим о Томиндану и празнику Свете Недеље не може чути ни једна српска реч. Да се у напуштеној цркви на овај велики дан поново осети миомирис тамјана и босиљка, али и зачује свечано литургијско појање, потрудили су се јереј Веља Стојковић, парох ораховачки, коме је саслуживао ђакон Милан Станојевић. Да се на дар Светитељки и Великомученици Недељи принесу жито, славски колач и упале свећа и кандило потрудили су се Словен Баљошевић и Сава Уламовић из Ораховца, овододишњи домаћини славе, који су, како доликује, госте дочекали уз вино и жито, а потом део пререзаног колача симболично предали наредним домаћинима Ивани Мојсић и Дарку Антићу  из Ораховца.

Око храма кренула је литија. Деца из Ораховца и Велике Хоче, са иконама у рукама, појући Господу и Светој Недељи, пошла су око цркве, а придружили су им се верници из осталих крајева уже Србије који су дошли да на празник упале свећу и поклоне се древној брњачкој светињи.

„Нека је срећан овај велики дан и ова радост што смо се сви окупили на извору бесмртности, око  Храма Свете Великомученице Недеље у Брњачи“, рекао је у беседи јереј Веља Стојковић.

Нагласивши да се верници сваког 20. јула окупљају у Храму Свете Недеље, отац Веља је рекао да је то зато јер су осећања много већа тамо где је већа мука и страдање.

„Рекао сам да смо се данас са посебним осећањима окупили овде зато што је ова светиња издвојена, усамљена, али можемо да кажемо да није заборављена. Није заборављена од својих парохијана јер се мешатни Ораховца, на данашњи дан, увек окупљају, увек се служба служи и увек се верни народ причешћује. То је само један доказ колико постоји велика веза и воља да будемо у што већем броју овде. Сигурно да ову лепоту и овај наш долазак не можемо другачије да опишемо, него као једну велику жељу и вољу да увек будемо тамо где су се наши преци котвили, долазили и градили добра дела, пре свега према Богу, али и према своме роду“, рекао је у беседи отац Веља Стојковић.

Поред нових колачара, за Свету Недељу колач већ 21 годину приноси и Његош Столић из Ораховца у знак захвалност јер је, каже, Света Великомученица спасила живот њему и његовој супрузи. На данашњи дан 1998. године, Негош је са супругом Далиборком, која је тада била бременита, ослобођен из ораховачког Дома Здравља где су их као таоце заточили припадници терористичке ОВК.

После причешћа и резања славских колача, крај древне грађевине је настављено народно весеље. Гаврило Кујунџић из Ораховца, мајсторски, како само он то зна и уме, засвирао је на хармоници, а крај манастира се заиграло коло и заорила српска песма. Још да је више Срба које су албански терористи протерали, све би овде опет било као некад, пронесе се глас међу верницима.

Село Брњача, недалеко од Ораховцам без Срба остало још 1998. године. Припадници терористичек ОВК-а тада су киднаповали, па потом ослободили комплетну породицу Јована Лукића.

Црква Свете Недеље у Брњачи налази се на петом километру пута који из Ораховца води ка Призрену и Ђаковици,  у непосредној близини некадашњих предузећа „Термовент“ и подрума за прераду грожђа и вина „Орвин“ из Ораховца. Постојала је још у 14. веку, а помиње се у Архангеловској повељи цара Душана из 1348. год.  Неколико пута кроз векове је страдала.

На западној фасади цркве била су узидана два рељефа у камену са представама Благовести и Светог Ђорђа који убија аждају. Рељефи потичу из 16. века и чувају се у Народном музеју у Београду.

Последње страдање црква у Брњачи је претрпела у Другом светском рату, тада су је албански екстремисти срушили. Обновљена је и освећена 1975. године на Томину недељу. Од тада се овај  дан  код овдашњих Срба славио као сабор . Од 1999 – 2003. године црква је била под заштитом немачког КФОР-а. Конак који је запаљен у мартовском погрому 2004. године, добрим делом је  обновљен. У овој цркви се литургија служи два пута годишње, на празник Свете Недеље и на Томину Недељу.

И. Миљковић – О. Радић