Petrograd 1

Sveta Petka proslavljena u Petrovgradu

Sveta Petka proslavljena u Petrovgradu i sabrala oko krsnog imena Srbe i Ruse

Praznik prepodobne mati Paraskeve srpske, svečano je liturgijski proslavljen u Petrovgradu na njen spomen, u petak 27./14. oktobra 2017. godine.

Povodom njenog praznika služena je liturgija u hramu Prepodobnog Serafima Virickog na Gostinskom dvoru u Petrovgradu.

Liturgiju su služili o. Vladislav i jerođakon Vladimir.

Posle pričešća vjernik osveštan je i prerezan slavski kolač u čast Prepodobne mati Paraskeve. Potom je sve vjerne pozdravio o. Vladislav istakavši ljubav i jedinstvo dva bratska naroda, ruskog i srpskog.

U ime srpskog naroda besjedio je jerođakon Vladimir, koji je između ostalog zablagodario starešini hrama protojereju Artemiju da službu služi sa protojerejem Vladislavom u ovom hramu. On je govorio i o životu Prepodobne Petke.

U nastavku zajedničarenja braće i sestara Rusa i Srba, u hramovnoj trpezariji, upriličena je trpeza ljubavi povodom krsne slave troje srba, koji su se ove godine zadesili u Petrovgradu da proslave njen praznik.

Prepodobna mati Petka ove godine u Petrovgradu sabrala je srbe, jerođakona Vladimira Palibrka, sabrata manastira Žitomislić, profesoricu ruskog jezika i književnosti Georginu Stanišić i Aleksandra Vujovića, profesora Cetinjske bogoslovije i urednika katihetsko-obrazovnog programa Radija Mitropolije crnogorsko-primorske “Svetigora”, da zajedno sa svih strana sa braćom i sestrama rusima i srbima proslave svoju slavu.

Liturgijskim sabranjem, osveštavanjem slavkog kolača u čast Prepodobne Mati Paraskeve, projavilo se jedinstvo dva bratska naroda, ruskog i srpskog i time pokazalo da su jedno u Hristu Gospodu.

 Aleksandar Vujović