Света тајна јелеосвећења у храму под Горицом

Света тајна јелеосвећења у храму под Горицом

Синоћ је на празник Светог Стефана Дечанскога у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом служена Света тајна јелеосвећења, којом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Високопречасном проти саслуживао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић, док су за певницом одговарали браћа Кљајевић.

Након седмократног помазивања освећеним јелејем, поучном беседом верном народу обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Станишић.

“Вечерас смо се сабрали и помолили за своје здравље и изнад свега помолили се да овај свети јелеј којим смо се помазивали се освети, тако да се и ми помазујући њиме осветимо и тијелом и душом и да се тим јелејем – ради наших молитава – освете и сви они које ми волимо и за које се Богу молимо“ – казао је о. Драган.

Отац је казао да су драгоцијености наше побожности, које имамо свагда у своме дому, тамјан, жар, огњено срце љубави пуно и овај свети јелеј којим смо се помазали, који осјењује сав наш састав, све дјелове тијела – главу, ум, очи, уши, мирис, укус, руке, ноге.

При крају свога обраћања у Цркви Светог Ђорђа, прота је пожелио да се испуне све наше молитве, да свагда вјерујемо Господу; да вјерујемо у силу и моћ светога јелеја, те да благодарећи нашој вјери свагда будемо здрави и крепки. Јер од овог јелеја, како је казао, човјеку је засигурно боље.

Високопречасни прота је подвукао да се дешава да понекад када посјећујемо љекаре и када узимамо љекове, некада нам бива од тога горе, али од овог лијека, од овог јелеја засигурно нам бива боље – и зато се ми сабирамо и окупљамо и слушамо молитве и Свето јеванђеље и Свете апостоле, како говоре о томе шта све Бог може из љубави своје да учини човјеку, да га подигне са болесничке постеље, да га учини здравим, да га обнови, препороди и подмлади.

Завршавајући своје обраћање прота је пожелио још једном да нам Бог дарује свако добро овог данашњег дана и празника.

Након слова о. Драгана Станишића, вјерни народ је имао прилику да се поклони честицама моштију Св. Ђорђа и Св. Стефана Троношкога, које су похрањене у овом Светом храму.

Елза Бибић

Фото: М. Матковић