Zrebaonik

Sveti Arsenije – slava manastira Ždrebaonik, bogoslužili Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije

Ime: 09.11.2018 Sveti Arsenije Zdrebaonik; Opis: Sveti Arsenije – slava manastira Ždrebaonik Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom, slavskom Litijom, blagosiljanjem slavskog kolača i slavskom trpezom ljubavi u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada danas je proslavljen praznik Svetog Arsenija, drugohg arhiepiskopa srpskoga čije svete mošti počivaju u ovom manastiru.

Bogoslužili su Arghiepiskop cetinjsnjki Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfuilohije i Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, žičke, njemačke, južno-centralnoameričke, kao i Arhiepiskopije albanske.

U toku Liturgije u svetu tajnu krštenja uvedena je djevojčica Arsenija.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika Joanikije je rekao da je crkva sazidana na kamenu koji je Hristos i da je Hristos vječni arhijerej.

Nakon svetog pričešća arhijereji su sa sveštenstvom i vjernim narodom blagosiljali i prelomili slavski kolač.

Mitropolit Amfilohije je rekao da Sveti Arsenije Arsenije i dan danas svojim moštima objedinjuje naš narod.

Mitropolit Amfilohije na kraju je zablagodario poklonicima iz Njemačjke, CO za centralni Švarcvald na čelu sa protojerejem-stavroforom Milenkom Markovićem, koji su priložnici ždrbeoničke svetinje i koji su poklonili vozilo minibus Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog. Ocu Milenku je zbog toga uručio arhijereejsku zahvalnicu.

Saborovanje u manastiru Ždrebaonik završeno je slavskom trpezom hrišćanske ljubavi.