Drago Perovic

Доц. др Драго Перовић

Доц. др Драго Перовић најављује Научни скуп: 11. новембар – сто година од ослобођења и уједињења

Поводом 100 годишњице од ослобођења и уједињења, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организује дводневни научни скуп у којем ће учесвовати четрдесет еминентних научника из Црне Горе и региона.

Научни скуп под називом „11. новембар – сто година од ослобођења и уједињења“ одржаће се у суботу и недјељу, 10. и 11. новембра у хотелу „Војводина“ у Херцег Новом.

Скуп ће се након званичног отварања и поздравних ријечи почети излагањима Богољуба Шијаковића (Београд) Питање уједињења у написима листа Уједињење (1917 – 1919.) и Воја Павловић (Београд), Француска источна армија и стварање Југославије.

За два дана кроз 6 секција биће представљено 40-ак научних радова. Своје радове ће презентовати и Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Митрополит Митрофан Бан и митрополит Гаврило Дожић – учешће у ослобођењу и уједињењу, Њихова преосвештенства господа епископи будимљанско-никшићки Јоаникије Косовски мит и 1918. година и диоклијски Методије Дјеца у Великом рату.

Другог дана скупа, 11. новембра у 8 часова у манастиру Савина служиће се Света архијерејска литургија са парастосом погинулима у Великом рату.