Drago Perovic

Doc. dr Drago Perović

Doc. dr Drago Perović najavljuje Naučni skup: 11. novembar – sto godina od oslobođenja i ujedinjenja

Povodom 100 godišnjice od oslobođenja i ujedinjenja, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori organizuje dvodnevni naučni skup u kojem će učesvovati četrdeset eminentnih naučnika iz Crne Gore i regiona.

Naučni skup pod nazivom „11. novembar – sto godina od oslobođenja i ujedinjenja“ održaće se u subotu i nedjelju, 10. i 11. novembra u hotelu „Vojvodina“ u Herceg Novom.

Skup će se nakon zvaničnog otvaranja i pozdravnih riječi početi izlaganjima Bogoljuba Šijakovića (Beograd) Pitanje ujedinjenja u napisima lista Ujedinjenje (1917 – 1919.) i Voja Pavlović (Beograd), Francuska istočna armija i stvaranje Jugoslavije.

Za dva dana kroz 6 sekcija biće predstavljeno 40-ak naučnih radova. Svoje radove će prezentovati i Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Mitropolit Mitrofan Ban i mitropolit Gavrilo Dožić – učešće u oslobođenju i ujedinjenju, Njihova preosveštenstva gospoda episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije Kosovski mit i 1918. godina i dioklijski Metodije Djeca u Velikom ratu.

Drugog dana skupa, 11. novembra u 8 časova u manastiru Savina služiće se Sveta arhijerejska liturgija sa parastosom poginulima u Velikom ratu.