Kolasin

Светосавска академија у Колашину

Име: 29.01.2019 Svetosavska akademija Kolasin; Опис: Светосавска академија у Колашину Тип: audio/mpeg

У Колашину је синоћ одржана Светосавска академија којој је присуствовао Милан Ђукић, предсједник Скупштине општине Колашин, а благословио Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

1Високопреосвећени се захвалио г. Ђукићу и свима који настављају дивну, вишевјековну светосавску традицију и истакао да се у манастиру Морача догађало све што се догађало у нашој историји, нарочито историји овога краја.

„По благослову Морачке лавре и светих Немањића је све почињало и саграђено овдје. Радујем се да се Колашин послије духовних лутања, која су условљена историјским збивањима, вратио самоме себи. Ево, већ 19 година како је обновљена Светосавска академија. Колашинци, Морачани, Доњоморачани, Горњоморачани, Ровчани и сви који живе на овим просторима су наставили то искуство вјековно и ходе путем који води у живот вјечни.“

Dsc 5781На Академији је говорио и Милан Ђукић предсједник Скупштине општине Колашин који је истакао да је Свети Сава најзаслужнији за нашу самосвјест, ко смо и куда треба да идемо:

„Његов просветитељски пут нас је увео у народе чија се култура и историја поштују. Тим путем треба да корачамо и убудуће.  Ако на том путу будемо наилазили на тешке тренутке, онда образовање, знање, умјетност, свеопшта култура и наслеђе, као и наша вјера православна, треба да буду наше уточиште и највећи ослонац.“

Dsc 5799Светосавску бесједу је изговорио јереј Лека Вујисић који је казао да је Бог је уредио да Архиепископ Сава почине по Богојављењу и тако његов празник падне у осми дан послије Крштења Господњег:

Он је казао да је цијели овај период године од Претпразништво Рождества до Савиндана испуњен празницима и радошћу: „Радосни дани епифаније – доласка Бога у свијет. Наша вјера и јесте вјера радости оне радости коју је сам Бог донио у овај свијет својим оваплоћењем.“

У богатом културно-умјетничком програму учествовали су гуслар Милан Марковић,  Хор Свети апостол и јеванђелиста Марко из Подгорица, из Колашина дјеца са вјеронауке „Св. Димитрије“ и КУД Мијат Машковић“.