Kolasin

Svetosavska akademija u Kolašinu

Ime: 29.01.2019 Svetosavska akademija Kolasin; Opis: Svetosavska akademija u Kolašinu Tip: audio/mpeg

U Kolašinu je sinoć održana Svetosavska akademija kojoj je prisustvovao Milan Đukić, predsjednik Skupštine opštine Kolašin, a blagoslovio Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

1Visokopreosvećeni se zahvalio g. Đukiću i svima koji nastavljaju divnu, viševjekovnu svetosavsku tradiciju i istakao da se u manastiru Morača događalo sve što se događalo u našoj istoriji, naročito istoriji ovoga kraja.

„Po blagoslovu Moračke lavre i svetih Nemanjića je sve počinjalo i sagrađeno ovdje. Radujem se da se Kolašin poslije duhovnih lutanja, koja su uslovljena istorijskim zbivanjima, vratio samome sebi. Evo, već 19 godina kako je obnovljena Svetosavska akademija. Kolašinci, Moračani, Donjomoračani, Gornjomoračani, Rovčani i svi koji žive na ovim prostorima su nastavili to iskustvo vjekovno i hode putem koji vodi u život vječni.“

Dsc 5781Na Akademiji je govorio i Milan Đukić predsjednik Skupštine opštine Kolašin koji je istakao da je Sveti Sava najzaslužniji za našu samosvjest, ko smo i kuda treba da idemo:

„Njegov prosvetiteljski put nas je uveo u narode čija se kultura i istorija poštuju. Tim putem treba da koračamo i ubuduće.  Ako na tom putu budemo nailazili na teške trenutke, onda obrazovanje, znanje, umjetnost, sveopšta kultura i nasleđe, kao i naša vjera pravoslavna, treba da budu naše utočište i najveći oslonac.“

Dsc 5799Svetosavsku besjedu je izgovorio jerej Leka Vujisić koji je kazao da je Bog je uredio da Arhiepiskop Sava počine po Bogojavljenju i tako njegov praznik padne u osmi dan poslije Krštenja Gospodnjeg:

On je kazao da je cijeli ovaj period godine od Pretprazništvo Roždestva do Savindana ispunjen praznicima i radošću: „Radosni dani epifanije – dolaska Boga u svijet. Naša vjera i jeste vjera radosti one radosti koju je sam Bog donio u ovaj svijet svojim ovaploćenjem.“

U bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su guslar Milan Marković,  Hor Sveti apostol i jevanđelista Marko iz Podgorica, iz Kolašina djeca sa vjeronauke „Sv. Dimitrije“ i KUD Mijat Mašković“.