Sveti Sava Freska

Светосавском академијом у дробњачком селу Пошћење почињу светковине у Епархији будимљанско-никшићкој

Име: 21.01.2022-Razgovor sa Tomasem Corovicem; Опис: Светосавском академијом у дробњачком селу Пошћење почињу светковине у Епархији будимљанско-никшићкој Тип: audio/mpeg

Свечаности у славу Светог оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, у Епархији будимљанско-никшићкој, ове године, почеће у суботу 22. јануара Светосавским сабрањем у шавничком селу Пошћење.

Tomas CorovicКако нас је, у име организатора, информисао Томаш Ћоровић, Свету Архијерејску Литургију, у храму Успенија Пресвете Богородице, служиће Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије са свештенством.

У програму ће са пригодним бесједама учествовати историчари мр Борисав Челиковић и мр Томаш Дамјановић, као и гуслари, бесједничари и пјесници.

Овогодишњи сабор братства Косовчића, из дробњачких села Пошћење и Дужи, те Самобора у Херцеговини, који Светог Саву славе као крсну славу, је 20. по реду. Сабор је благословом ондашњег Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, установљен 2002. године и од тада траје, непрекидно уз учешће бројних гостију, који освјетљавају личност Светог Саве, историјске околности у којима опстаје српски народ, захваљујући благослову првог архиепископа и просветитеља српског Светог оца нашег Саве.

Са Томашем Ћоровићем разговарала је Сенка Чоловић Шумић