Sveti Sava Freska

Svetosavskom akademijom u drobnjačkom selu Pošćenje počinju svetkovine u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj

Ime: 21.01.2022-Razgovor sa Tomasem Corovicem; Opis: Svetosavskom akademijom u drobnjačkom selu Pošćenje počinju svetkovine u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj Tip: audio/mpeg

Svečanosti u slavu Svetog oca našeg Save, prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, ove godine, počeće u subotu 22. januara Svetosavskim sabranjem u šavničkom selu Pošćenje.

Tomas CorovicKako nas je, u ime organizatora, informisao Tomaš Ćorović, Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u hramu Uspenija Presvete Bogorodice, služiće Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Metodije sa sveštenstvom.

U programu će sa prigodnim besjedama učestvovati istoričari mr Borisav Čeliković i mr Tomaš Damjanović, kao i guslari, besjedničari i pjesnici.

Ovogodišnji sabor bratstva Kosovčića, iz drobnjačkih sela Pošćenje i Duži, te Samobora u Hercegovini, koji Svetog Savu slave kao krsnu slavu, je 20. po redu. Sabor je blagoslovom ondašnjeg Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, ustanovljen 2002. godine i od tada traje, neprekidno uz učešće brojnih gostiju, koji osvjetljavaju ličnost Svetog Save, istorijske okolnosti u kojima opstaje srpski narod, zahvaljujući blagoslovu prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog Svetog oca našeg Save.

Sa Tomašem Ćorovićem razgovarala je Senka Čolović Šumić