Liturgija I Slava Hrama U Niksicu

Toržestveno proslavljena hramovna slava Saborne crkve u Nikšiću

Svetu liturgiju na dan hramovne slave, praznika Svetog Vasilija Ostroškog, u četvrtak 12. maja 2022. godine, u Sabornoj crkvi u Nikšiću, služilo je više sveštenoslužitelja Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhija zvorničko-tuzlanske i budimljansko-nikšićke

 

U prazničnom molitvenom sabranju učestvovao je, u velikom broju, vjerni narod nikšićke Opštine, brojno sveštenstvo i monaštvo iz drugih krajeva Crne Gore.

Vjernom narodu riječima pastirske besjede obratio se protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski protoprezviter barski, čestitajući današnji praznik Svetog Oca našeg Vasilija Ostroškog Čudotvorca i poželio srećnu slavu ovom hramu i gradu Nikšiću.

„U ove svijetle dane slavimo Hristovo Vaskrsenje, praznik nad praznicima, a danas smo se sabrali u ovoj svetinji da proslavimo i spomen na divnog oca našeg Vasilija. Sveti Vasilije nas je učio da budemo, na prvom mjestu, Božji ljudi, da budemo Hristovi, da budemo vjerni vjeri pravoslavnoj, Hristovom jevanđelju, jevanđeoskoj nauci, da svoj život ispunjavamo vrlinama. Učio nas je Sveti Vasilije da budemo odani Crkvi Hristovoj pravoslavnoj, učio nas da izvan Crkve spasenja nema i da nema istinske zajednice sa Bogom izvan Crkve“, kazao je o. Slobodan, dodajući da nas je Sveti Vasilije učio i to da budemo složni, jer, samo ako smo složni, naročito u vjeri, u ispovjedanju vjere Hristove i životu po jevanđelju, onda će nam Gospod, po riječima o. Slobodana, dati da budemo složni u drugim dobrim, korisnim stvarima.

„Ako hoćemo da budemo dostojni naslednici Svetog Vasilija onda treba da se držimo njegove nauke, koju nam je propovjedao u onim teškim vremenima kada je, ne samo on kao arhijerej, nego čitav naš narod, pogotovo na ovim prostorima bio pod velikim pritiskom s jedne strane od Turaka, s druge strane od Latina kojima je glavni cilj bio da se odreknemo nauke koju nam je propovjedao Sveti otac Vasilije. Sve vrline kojima nas je učio da po njima živimo, on ih je prije toga u sebi ispunio“, besjedio je sveštenik Zeković.

Tokom Liturgije obavljeno je liturgijsko krštenje malenog Justina, sina sveštenika Krsta Stanišića, rođenog Nikšićanina, koji je na službi je u zapadnoj Evropi.

Liturgiji je prisustvovo predsjednik Opštine Nikšić, g. Marko Kovačević, koji je, zajedno sa vjernim narodom, učestvovao u lomljenju slavskog kolača, čime je nikšićka Saborna crkva, na najljepši i najsvečaniji način, proslavila svoju hramovnu slavu.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka