Maćagaj

Sveukupna crkvena obnova u Maćagaju (Argentina)

Na praznik Svete velikomučenice Varvare, 17. decembra, u crkvi Svetog Nikole u Maćagaju Svetu Arhijerejsku Liturgiju služili su mitropolit Amfilohije i Episkop Kirilo, a sasluživali su im arhimandrit Dimitrije iz Paragvaja, mjesni paroh, otac Branko Stanišić, sveštenik Marko Obradović iz Brazila kao i protođakoni Nikola Radiš i Vladimir Jaramaz.

Po blagoslovu mitropolita Amfilohija na ovoj nedjeljnoj službi proslavljen je i praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog, kome je i posvećen maćagajski hram. Na samom početku službe mitropolit je u čin čteca postrigao Aleksandra Milovića, a u čin ipođakona Vasilija Vulekovića.

Macagaj 3

Poslije malog vhoda petoro Argentinaca je primilo Svetu tajnu miropomazanja, od kojih su dvojica, Ilarion i Maksimilijan Roganović, potomci čuvenog mitropolita Ilariona Roganovića.

Iturgija U Macagaju

Maćagajska crkva Svetog Nikolaja je u novom ruhu, jer je prije nekoliko dana završena restauracija ikonostasa, zamjena krovnog pokrivača, a postavljeni su i novi pod i fasada, prozori i novi crkveni mobilijar. Za zasluge u obnovi hrama, Visokopreosvećeni Mitropolit je ovom prilikom odlikovao gospodina Aleksandra Roganovića, gospođu Daru Nikčević i gospodina Huana Vulekovića zlatnim likom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca.

Iturgija U Macagaju 2

Hram Svetog Nikolaja je inače prva bogomolja uopšte podignuta u Maćagaju, i raduje to da su je regionalne vlasti proglasile spomenikom od posebnog kulturnog značaja.

Posle službe svi vjernici, kojih je inače bio prepun hram, prešli su u takođe novoobnovljenu hramovnu salu, na pripremljenu trpezu ljubavi.