Томина неделја Брњача 3

Томина недјеља прослављена у Брњачи код Ораховца

Име: 24. 03.2023-OLIVERA RADIC-SLAVA CRKVE U BRNJACI NA KIM; Опис: Томина недјеља прослављена у Брњачи код Ораховца Тип: audio/mpeg

Томина недјеља прослављена у Брњачи код Ораховца којој је присуствовало 64-оро вјерника из Црне Горе

Оливери Радић уручена захвалница за фрескописање цркве у Ораховцу

Светом литургијом у цркви Свете Недеље у Брњачи код Ораховца прослављена је Томина недеља, празник на који је 1975. црква освећена након обнове. Некада је Томина недеља била главни сабор у Брњачи, а јучерашња литургија потсјетила је на вријеме када се стотине људи из разних крајева окупљало у овој светињи. Сабору је присуствовало више од стотину људи из Ораховца, Велике Хоче, заједно са шездесет четворо поклоника из Црне Горе.

Свету литургију су служили: парох ораховачки свештеник Милан Станојевић, парох великохочански свештеник Милан Стојковић и парох барски свештеник Љубомир Јовановић који су по завршетку литургије повели литију око храма.

Отац Милан Стојковић је у бесједи после читања Светог Јеванђеља између осталог говорио о Светом апостолу Томи коме је Томина недјеља посвећена.

„Чули једно дивно Јеванђеље гдје се Господ јавља апостолима, ушао је кроз врата која су они у страху затворили, стао је пред њих и рекао мир вам! Та реч се често помиње и на Светој Литургији коју тако почињемо, “У миру Господу се помолимо”. Јер без душевног мира човеку не вреди ништа у животу. Заиста Христос каже-шта вреди човеку, ако цео свет задобије а души својој науди. И зато ако имамо свој мир, тај мир ћемо ширити и на друге људе и ту радост ћемо ширити на друге људе. Ако имамо Господа у срцима нашим ми ћемо да живимо тај мир и ту радост коју ће и други људи моћи да осете. Видели смо како Господ показује ране од клинова и како заиста хоће њих да увери да је то Он, јер ко ће други да има такве ране, ране које је задобио приликом распећа. Са њима као што смо чули није био Свети апостол Тома. Али није ништа било случајно, јер видимо током целе године, током свих јеванђеља, сва чудеса која имамо, да ништа није случајно, да је све то Бог устројио, као најбољи срцезналац и човекољубац. Тако је по његовом промислу било да Свети апостол Тома не буде ту. Свети апостол Тома није прво поверовао али касније каже ,,Господ мој и Бог мој,, То су биле тако дивне и велике речи које апостол Тома потврђује да је Господ и Бог наш, а Господ је одговорио да су блажени који не видеше а повероваше“, казао је у својој бесједи отац Милан Стојковић

Отац Милан Станојевић се захвалио свима што су дошли да увеличају празник у цркви Свете великомученице Недеље.

„Захвалан сам Богу што ме удостојио да служим у свом родном граду, захвалан сам мом народу што долази у своје храмове и вама, браћо и сестре што долазите на наше Косово и Метохију. Овом приликом желим да уручим Захвалници сестри Оливери Радић из Ораховца која је своју прву награду од 2000 евра поклонила цркви Успења Пресвете Богородице и измолила благослов од владике Теодосија да започнемо фрескописање нашег храма. Хвала јој за све што је учинила за нашу цркву и за наш народ“, казао је отац Милан Станојевић.

Оливера се захвалила оцу Милану истакавши да је њена жеља да се храм у Ораховцу ослика, а потом и црква Свете Недеље, а подсетила да је у току и фрескописање цркве Свете Ане у Великој Хочи.

„Нека би нас Господ удостојио да и ми попут наших предака који су нам оставили цркве у злату да оставимо траг за будуће генерације да нас са фресака гледају наши светитељи и дају снагу да опстанемо на овим просторима“, казала је Оливера, која се управо у овој цркви вјенчала са својим супругом 1993. године.

Она је нагласила да је њен дар симболичан али да је Павлина Радовановић до сада за фтескописање цркве прикупила више од 35000 евра.

За све присутне је у сали у порти припремљено послужење, а чула се и пјесма.

На извјештају и тонским записима благодаримо Радију Гораждевац