Парастос за побијене у Јасеновцу

Парастос за побијене у Јасеновцу и осталим логорима и стратиштима у Другом свјетском рату у подгоричком Саборном храму

У Побусани понедјељак, 24. априла 2023. године, сагласно одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у свим епархијским храмовима и црквама одслужен је општи помен, парастос за побијене у Јасеновцу и осталим логорима и стратиштима у Другом свјетском рату. У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици након претходно одслужене Свете Литургије парастос страдалницима одслужили су свештеници: протојереји Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Мирчета Шљиванчанин, Никола Пејовић, као и јереј Велимир Бугарин.

 

Након одслуженог парастоса, свима сабранима обратио се протојереј Предаг Шћепановић, архијерејски намјесник подгоричко-даниловградски који се овом приликом осврнуо на многа страдања српског народа кроз историју:

,,Много смо страдали као народ, а оне ријечи Владике Николаја: ,,О Боже, колико је живих међу мртвима и мртвих међу живима?” говоре да Јасеновачке жртве јесу ушле у нимбус небеске правде и да је њихова мученичка смрт сјеме за нове хришћане”.

У наставку прота Предраг је подсјетио на многа стратишта нашег народа:

,,Не само Јасеновац, већ и Јадовно, Пребиловци, Козара, Лика, Кордун и Ливањ и многа друга стратишта и код нас у Црној Гори: Пива и Велика, исто су једна сцена достојна античких драма”.

,,Све оно што је Бог засијао, посијао, мора да васкрсне. Лаж када се погребе она не устаје, а истина када се погребе она Васкрсава!”. – нагласио је он.

Прота Предраг је у даљем обраћању истакао да је српски народ у неком времену заборавио на Новомученике Јасеновачке, али да су блаженопочивши Владика Атанасија Јевтић и Митрополит Амфилохије Радовић сјећање на то страдање и мученичку жртву обновили и утврдили:

,,Бијаху дошла времена када смо заборавили Јасеновачке Новомученике и када смо њихову невину крв заборавили пред Богом. Али, било је оних отаца и учитеља наше цркве – на првом мјесту Блаженопочившег Владике Атанасија Јевтића и Митрополита Амфилохија Радовића, који су седамдесетих година прошлог вијека вршили прве парастосе над тим јамама и стратиштима. Научили су нас да никад не заборавимо да је мученичка крв управо сјеме за нас нове хришћане”.

Он је затим све присутне подсјетио на предани и пожртвани рад Епископа пакрачко-славонског г. Јована чијим трудом распета Црква на тим просторима васкрсава:

,,Последњих двадесет година Владика славонски г. Јован се заиста много труди. Тамо се обнавља живот и парадоксално тамо где је живот насилно прекинут, Васкрсењем Христововим вазноси се и васкрсава Црква распета народа закланога на светој земљи Јасеновца, Јадовна и других стратишта”.

,,Нека би Бог дао да се ово зло никада, ниједном народу на овом свијету више не понови, али, ми као народ морамо памтити Јасеновац. Не смијемо заборавити, не смијемо се светити, али на првом мјесту ту је литургијски спомен, а Литургија и Црква све памте од Адама до данашњих дана”. – поручио је прота Предраг.

Напослијетку, он је акцентовао и примјер велике жртве и давања у лику и дјелу Дијане Будисављевић која је спасила око дванаест хиљада српске дјеце од сигурне смрти:

,,Требамо се сјетити и дивне жене, свете жене – Дијане Будисављевић која је спасила око дванаест хиљада српске дјеце, православне дјеце која су одведена у тај логор само што су била друге вјере и припадала другом народу”.

,,Дај Боже да нас Јасеновачке жртве увијек опомињу да и у најтежим животним тренуцима требамо рећи опипавши њихове ране попут апостола Томе који је опипао ране Христове и рећи: жив је Господ мој и Бог мој!”. – закључио је протојереј Предраг Шћепановић.

IMG_4583

Борис Мусић