Tomislav Račić – Vodnik Plamen

Tomislav Račić – Vodnik Plamen

Tomislav Račić- vodnik Plamen govori o slavnoj bici na Košarama

Ime: 25.03.2019 VODNIK PLAMEN KOSARE; Opis: Tomislav Račić- vodnik Plamen govori o slavnoj bici na Košarama Tip: audio/mpeg

Vodnik Plamen: “Vojnici sa Košara danas teško žive. Kad je trebalo da se gine tad smo trebali sad kad ne trebamo niko nas i ne vidi”

Tomislav RačićVojnici sa KošaraKada se danas govori o slavnoj bici na karauli Košare, na Paštriku i drugim stratištima za nas je to neka apstraktna priča. Ipak ova priča, ova bitka i ovo herojsko stradanje su itekako realni, i odnijeli su, prije samo 20 godina, 108 mladih života.

O slavnoj bici na Košarama, koju mnogi upoređuju sa Kosovskom bitkom, razgovarali smo sa živim svjedokom Tomislavom Račićem, poznatijim kao Vodnik Plamen koji je, zajedno sa tim mladim momcima starosti od 18-22 godine, prošao pakao karaule Košare. Iako je u bici na Košarama poginulo 108 vojnika, niko iz voda na čijem čelu je bio vodnik Plamen, nije smrtno stradao.

Vodnik Račić svjedoči o bolu i rani koji je na duši ostavio gubitak svakog saborca, o tome kako su mu se na karauli Košare pridružili i otac i rođeni brat, kako je uhvatio jednog vojnika tkz. OVK, kao i o tome zašto se o ovoj slavnoj bici danas malo govori i kako sada žive heroji sa Košara.