Naslovna

Trebinje: Teologija u javnoj sferi (7-10. februar)

Od 7. do 10. februara ove godine, u Kulturnom centru u Trebinju održaće se šesti po redu godišnji skup Teologija u javnoj sferi, u organizaciji Centra za filosofiju i teologiju iz Trebinja. Manifestacija predstavlja svojevrstan teološki festival koji uključuje predavanja, panel-diskusije, promocije knjiga, izložbe, radionice itd. i okuplja profesore, umjetnike, stručnjake i kulturne radnike iz regiona, ali i šire.

Nakon svečanog otvaranja koje je planirano za četvrtak, 7. februara u 10:30 časova, održaće se prva panel-diskusija na temu Crkva i prosvetiteljstvo: šta (ni)smo naučili od Dositeja. Razgovor, u kome učestvuju prof. dr Nikola Grdinić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu), prof. dr Nenad Ristović (Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu) i prof. dr Vladimir Simić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu) ima za cilj da razmotri ideju vodilju Dositejevog prosvetiteljskog djelovanja i način na koji je ona prihvaćena u Crkvi, tada i danas.

Istog dana, od 17:30 časova, održaće se druga rasprava na temu Teologija – istina – pomirenje: pojam mira u svetim spisima u kojoj učestvuju dekani teoloških fakulteta u BiH: prof. dr Darko Tomašević (Katolički bogoslovni fakultet, Univerzitet u Sarajevu), prof. dr Vladislav Topalović (Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“, Univerzitet u Istočnom Sarajevu) i prof. dr Zuhdija Hasanović (Fakultet islamskih nauka, Univerzitet u Sarajevu).

U petak, 8. februara, od 11 časova, biće održana tri kratka predavanja. Prvo, na temu Uticaj informacionih tehnologija na proces obrazovanja omladine i naučnog stvaralaštva održaće profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, dr Željko Đurović. Profesor Filozofskog fakulteta i ugledni ekonomista, dr Miodrag Zec, govoriće na temu Država – mogući koncepti, dok će Blagoje Pantelić, urednik portala Teologija.net govoriti o ovom portalu i njegovom uticaju kao i o stanju crkvenih medija uopšte.

Istog dana, od 17:30 časova, na temu Mit, nacija, crkva, država govoriće doc. dr Dušan Krcunović (Filozofski fakultet, Univerzitet Crne Gore), prof. dr Bogoljub Šijaković (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu) i Srđan Šljukić (Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu). Raspravljajući o konceptu mita i ulozi mitološkog mišljenja u procesu kreiranja identiteta nacije i crkve, sagovornici će se osvrnuti i na zloupotrebu mita u dnevno-političke svrhe.

Diskusija na temu Bogatstvo i siromaštvu u svijetu ekstremnih nejednakosti biće održana u subotu od 11 časova. O tome koji su uzroci narastajućeg jaza između ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, o tome na koji način se ove društvene klase doživljavaju u različitim dijelovima planete, kao i šta biblijska teologija može da nam kaže o ovim problemima govoriće doc. dr Nenad Božović (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu), doc. dr Vladan Ivanović (Ekonomski fakultet, Univerzitet u Kragujevcu) i msr Zoran Ćirjaković (Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum).

Glavno predavanje, kao i ranijih godina, održaće jedan od vodećih pravoslavnih teologa današnjice. Ovog puta, gost skupa je profesor Univerziteta Konkordija u Montrealu (Kanada), dr Lučijan Turčesku. On će u subotu u 17:30 časova govoriti na temu Religija i Evropa nakon pada Gvozdene zavjese.

U okviru skupa, u galeriji Kulturnog centra, biće otvorena izložba „Lično“ – portreti žrtava rata Velije Hasanbegovića. Prezentacija idejnog rješenja projekta spomen sela u Mrkonjićima biće održana u subotu od 13 časova u Kulturnom Centru.

U okviru skupa biće održana tri razgovora o knjizi sa njihovim autorima. Riječ je o knjizi Nebeski Jerusalim i sekularno carstvo: Ogledi o Crkvi i sekularizmu doc. dr Aleksandra Đakovca (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu) o kojoj će se govoriti u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment u četvrtak, 7. februara, od 16.15 časova. Na istom mjestu i u isto vrijeme narednog dana govoriće se o knjizi prof. dr Predraga Dragutinovića (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu) Interpretation of Scripture in the Orthodox Church: EngagingContextual Hermeneutics in Orthodox Biblical Studies (Tumačenje Pisma u Pravoslavnoj Crkvi: Značaj kontekstualne hermeneutike za pravoslavne biblijske studije). U subotu, od 16:15 časova, u Muzeju Hercegovine tema razgovora sa njenim autorom biće knjiga Dinamika hrišćanskog identiteta doc. dr Rastka Jovića (Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu).